Binbir Derde Deva Aluç Meyvesi Tezgahlardaki Yerini Aldı

Ekim ayının gelmesiyle birlikte tezgahlardaki yerini alan aluç meyvesi, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir.

29.09.2020-16:09 - (Son Güncelleme: 29.09.2020-16:10) Binbir Derde Deva Aluç Meyvesi Tezgahlardaki Yerini Aldı

Ekim ayında Sivas ve çevresindeki sulak bölgelerde yetişen aluç veya alıç olarak bilinen meyvenin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Doğada kendiliğinden yetişen bu meyve, özellikle kalp hastalıkları başta olmak üzere bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesini sağlar. Aluç meyvesi, aynı zamanda yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi de kolaylaştırır. Ham olarak tüketilmesinin yanı sıra marmeladı ve sirkesi yapılarak sofralardaki yerini alır. Dikenli bir ağacın meyvesi olan aluç, dalından tek tek toplanıyor. Sivaslı satıcılar da iğne yardımıyla ipe geçirerek satışa sunuyor. Aluç meyvesi doğada bedavayken, toplama zahmetine girmek istemeyen kişiler için kilosu 10 TL, bağı ise 5 TL'den tezgahlardaki yerini alıyor.

‘VİRÜS DÖNEMİNDE TÜKETEREK BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREBİLİRSİNİZ’

Diyetisyen Eda Ünal, aluç meyvesinin kullanım alanlarına değinerek faydaları hakkında bilgi verdi. Ünal, meyvenin bağışıklığı güçlendirici özelliği nedeni göz önüne alındığında salgın döneminde tüketilebileceğini belirterek, ‘Aluç genellikle Sonbaharda, dağlarda sulak alanlarda yetişen bir meyve. Sivas ve çevresinde oldukça sık görülüyor. C vitamini yönünden zengin olan bu meyve bağışıklığımızı güçlendiriyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelen bir meyve. Bunun dışında da anksiyete azaltıcı etkisi var. Genelde meyve olarak tüketebildiğimiz gibi son zamanlarda sirke olarak da tüketiyoruz. Çorbalarda, salatalarda bu Korona virüsü döneminde kullanarak bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Ayrıca aluç sirke olarak kullanıldığında metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo vermeyi hızlandırıcı etkiye sahip. Yağ yakımını da hızlandırıyor. Fazla tüketildiğinde diğer meyvelerde olduğu gibi ishal gibi çeşitli zararları olabiliyor. Aluç sirkesi asidik bir yapıdadır. Doğrudan kullandığımızda seyrelterek kullanmalıyız. 1 çay bardağı suya bir tatlı kaşığı sirke koyarak seyreltebilirsiniz’ dedi.

KIŞ AYLARINDA MARMELAT OLARAK SOFRALARIMIZDA YER BULUYOR

Sivaslı aluç satıcısı Cafer Eraslan, aluçları iğne yardımıyla tek tek ipe dizdiklerini belirterek, ‘Sivas’ın dağlarından toplanır. Biz bunları tek tek iğne yardımıyla ipliğe dizeriz. Sivaslılara sunarız. Yurt içine yurt dışına her tarafa gönderiyoruz. Ekim ayında tam başlar hasadı Aralık ayına kadar devam eder. Biraz zahmeti olan bir meyve. Ağacını bilenler bilir dikenlidir. Bağını 5 liraya satıyoruz’ dedi.

Kış aylarında tüketebilmek için aluç marmeladı yapan Fatma Bulut, şöyle konuştu:

‘Aluçlarımızı kendi ellerimizle topladık. Daha sonra kaynattık. Önceden annelerimiz kevgirden geçirirlermiş biz blenderden geçirdik. Daha sonra süzgeçten geçirdik. Kaynamaya bıraktık. Ardında şekerimizi de ilave edeceğiz. Kıvamına bakacağız. Gerekirse biraz limon koyacağız. Kıvamı olduktan sonra kavanozlarımıza koyup dolaplarımızda saklayacağız.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal