Beyin Fonksiyonlarını Yenileyen Besin: Kırmızı Pancar!

Kış aylarının gelmesiyle rengarenk sebzeler ve meyveler tezgahlardaki yerini almaya başladı. Rengi ile dikkat çeken sebzelerden biri de kırmızı pancar. Rengi kadar faydaları da övülmeye değer bu sebze, C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve minerale sahip. Peki, kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

06.02.2020-14:15 - (Son Güncelleme: 06.02.2020-13:45) Beyin Fonksiyonlarını Yenileyen Besin: Kırmızı Pancar!

 

Kırmızı pancar bilimsel olarak beta vulgaris olarak bilinen ve dünyadaki birçok mutfakta kullanılan bir kök sebzesidir. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? İşte kırmızı pancarın mucizevi faydaları...

KIRMIZI PANCARIN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalar pancarın birkaç saatlik bir süre zarfında kan basıncını 4-10 mmHg kadar düşürebileceğini göstermiştir. Bu etki çiğ pancarda pişmiş pancara göre daha güçlüdür. Pancarın bu etkisi, kan damarlarının gevşemesini ve genişlemesini sağlayan bir molekül olan nitrik oksitin düzeylerini artırmasından kaynaklanmaktadır. Pancardaki nitrat kan basıncının düşmesini sağlayan nitrik okside dönüştürülür. Birçok araştırma nitratın, özellikle yüksek yoğunluklu dayanıklılık egzersizi sırasında fiziksel performansı artırabileceğini göstermiştir. Pancar veya pancar suyu da yüksek inorganik nitrat içeriğinden dolayı çalışmaların çoğunda nitrat kaynağı olarak kullanılmıştır. Zihinsel ve bilişsel işlevler doğal olarak yaşla birlikte azalır. Beyindeki kan akışında ve oksijen beslemesindeki düşüş bu azalmaya katkıda bulunur. Pancardaki nitrat, kan damarlarının genişlemesini teşvik eder ve böylece beyne kan akışını artırarak zihinsel ve bilişsel işlevi geliştirebilir. Bununla birlikte, pancarların beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve demans riskini azaltmak için klinik bir ortamda kullanılıp kullanılamayacağı henüz gösterilmemiştir. Kronik inflamasyon; obezite, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve kanser gibi çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Pancar, potansiyel olarak bir dizi anti-enflamatuar özelliğe sahip olabilen betalain adı verilen pigmentleri içerir. Osteoartritli hastalarda yapılan bir çalışma, pancar özü ile yapılan betalain kapsüllerinin hastalıkla ilişkili ağrı ve rahatsızlığı azalttığını göstermiştir. Diyet lifi sağlıklı diyet için önemli bir bileşendir ve çeşitli hastalıkların riskinin azaltılması ile ilişkilendirilmiştir. Pancar 100 gramında yaklaşık 2-3 gram lif sağlar. Yüksek lif içeriği sayesinde pancar, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sistemi geliştirilmesine yardımcı olur. Pancarın antioksidan içeriği ve anti-enflamatuar yapısı, kanseri önleyebilme potansiyeline ilgi duyulmasını sağlamıştır. Genel olarak diyetinize ne kadar çeşitli renkteki meyve ve sebzeleri eklerseniz o kadar fazla antioksidan tüketmiş olursunuz. Daha fazla antioksidan almak, bazı kanser türleri için riski azaltmanıza yardımcı olabilir. Pancar, yüksek su ve düşük kalori içeriğine sahip olduğu için kilo vermek isteyenler için faydalıdır. Sonuç olarak pancar, potansiyel sağlık faydalarından yararlanmak için günlük beslenmeye ekleyebileceğiniz besin içeriği yoğun bir besindir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalıkların önlenmesinde ve sağlığın sürdürülmesinde en önemli olan toplam diyet veya genel beslenme şeklidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal