Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı, bel kısmında bulunan kemikler arasındaki disklerin fıtıklaşması ile meydana gelen hastalıktır. Disklerin iç bölümünde nükleus pulpozus adında jöle kıvamında olan yumuşak bir bölümdür.Peki, bel fıtığı nasıl oluşur, nasıl ameliyat edilir, Bel fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

02.07.2018-14:29 - (Son Güncelleme: 02.07.2018-13:59) Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı, bel kısmında bulunan kemikler arasındaki disklerin fıtıklaşması ile meydana gelen hastalıktır. Disklerin iç bölümünde nükleus pulpozus adında jöle kıvamında olan yumuşak bir bölümdür.Peki, bel fıtığı nasıl oluşur, nasıl ameliyat edilir, Bel fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Bel fıtığı, bel kısmında bulunan kemikler arasındaki disklerin fıtıklaşması ile meydana gelen hastalıktır. Disklerin iç bölümünde nükleus pulpozus adında jöle kıvamında olan yumuşak bir bölüm, ayrıca anulus fibrozus adında daha sert bir yapıda olan fibröz tabaka, omur kemiklerine bakan taraflarda ise her iki yanda son plak olarak bilinen kıkırdak yapılar mevcuttur. Ayrıca dıştaki tabakanın anatomik yapısının bozulup, içerideki yumuşak bölümünün dışarıya doğru taşmasına da fıtıklaşma ismi verilir. Dışarıya doğru taşan disk yani fıtıklaşma, omurilik kanalı içersinden ya da kendisinin arka yan bölümünden geçen sinirleri sıkıştırarak hastalığın kendini belli etmesine sebep olur. Aynı zamanda fıtıklaşmış olan diskten çevreye salınan birtakım kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek buralarda ağrıya sebep olurlar.

BEL FITIĞI NASIL OLUŞUR?

Kişinin ani bir hareket yapması halinde veya çok ağır bir yükü aniden kaldırması, ağır bir yükü uzun süre kaldırmaya devam etmesi durumunda bel fıtığı oluşur. Burada kaldırılan yükün kişinin kendisiyle alakası vardır. Zira bazı kişiler 100 kg yükü kaldırırken hiç zorlanmazken, bazı kişiler 5 kg yükü kaldırdıklarında bel fıtığı olabilirler. Aynı zamanda disk denilen kıkırdaklardaki dejenerasyon da etkilidir bel fıtığı oluşmasında. Vücuttaki bazı maddeler, diskin belli yerlerinden geçerek ilerlemektedirler. Fakat kişinin yaşı ilerledikçe diski beslemekle görevli olan damarlar azalır ve zamanla hiç görülmemeye başlarlar. Bu andan itibaren diskin beslenmesi difüzyonla olmaya başlar.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bel fıtığı meydana geldiğinde, kişi şiddetli bel ve bacak ağrısından şikayet etmeye başlar. Bu ağrılar belin bacakların sadece bir tarafında olabildiği gibi bazen de her iki tarafta da görülebilir. Kişi yürürken topallamaya başlar, sabahları yataktan kalkmakta çok zorlanır. Ağrının çok olduğu tarafta zaman zaman uyuşmalar, karıncalanmalar, güç kaybı görülmeye başlar. Bazı çok büyük bel fıtığı vakalarında idrar ve büyük abdest tutamama gibi sorunlar yaşanabilir. Bu şikayetler kişi öksürdüğünde, fazla yürüdüğünde, fazla ayakta kaldığında daha da şiddetlenebilir.

BEL FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde sekseni hayatlarına en az bir kez bel ağrısı şikayeti yaşarlar. Bel ağrısı akabinde yaşanan bel fıtığı hastalığı genelde 20 li yaş üzerindeki kişilerde, hareketsiz yaşam tarzında yaşayanlarda, ağır yük taşınan işlerde çalışanlarda, saatlerce oturduğu yerden çalışan kişilerde, bilinçsiz spor ve hareket yapan kişilerde, vücudu ısıtmadan egzersiz yapanlarda daha çok görülmektedir.

BEL FIIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bel fıtığından korunmak için ani hareketler yapmaktan kaçınmalı, ağır yük taşımamalı, vücudu ısıtmadan spor yapmamalı, saatlerce ayakta kalmamalı, sürekli oturarak çalışmanız gereken bir işiniz varsa sık sık ayağa kalkarak kısa yürüyüşler yapmalısınız.

BEL FITIĞI AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kişi bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra oldukça tedirgin bir konuma geliyor. Çünkü bu tür rahatsızlıkları çeken kişilerin tekrar tekrar bu rahatsızlıklara yakalanmadan doğan bir korku var içinde. Onun için ameliyat sonrası planlama yapmak lazım. Bu süreçte ilk birkaç günden başlayıp 3 aylık bir tedavi yöntemi. Özellikle ilk gün hastane tedavisi, 3 gün evde yatak istirahati, daha sonrasında da 1 hafta boyunca evden çıkmadan evin içerisinde çeşitli aktivitelerle zaman geçirmeye dayalı bir yöntem. Eğer kişide bir kilo varsa, bunun dışında kemiklerinde zayıflık varsa erime varsa, bu tedavi yönteminden sonra yani ameliyattan sonra bir korse kullanarak bunu geçirmesi gerekiyor. Fiziksel aktivitelerden yaklaşık 20 gün uzak kalması lazım bu kişinin. Bu süreçten sonra mutlaka yürüyüşler yapması gerekiyor. Çünkü bu tür omurga rahatsızlıkları tedavisinin en önemli aşamalardan biri yürüyüşler. 20 gün sonra biz bu kişiyi kontrol ettikten sonra bel egzersizleri veriyoruz. Bunlar beli öne, yana, arkaya doğru esnetme gibi. Ya da yatarken yapılan bel kaslarını güçlendirme gibi egzersizler. Ama bu kişi mutlaka 3 ay boyunca çok ciddi düzeyde beline aşırı yük binmesine neden olacak aktivitelerden uzak kalması gerekiyor. Düzgün oturması gerekiyor. Cisimleri ona göre taşıması gerekiyor. Yaptığı işler sırasında beline aşırı özen göstermesi gerekiyor. Bunları tamamen yaparsa bu hastalıktan kurtulması mümkün.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal