Behçet hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, kendiliğinden geçer mi, bulaşıcı mıdır, tedavisi var mı? Körlüğe yol açan Behçet hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Erkeklerde görülme sıklığı çok daha sık olan Behçet hastalığını mercek altına aldık. Cinsel bölgede ve ağızda yaralar ile kendini gösteren Behçet hastalığı doğru tedavi edilmediğinde körlüğe yol açmaktadır. İşte körlüğe yol açan Behçet hastalığının belirtileri…

18.03.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-15:27)

Behçet hastalığı, erkeklerde daha sık görülen iltihaplı romatizma hastalıklarından biridir. Yaygın olarak ağızda ve cinsel bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir sıkışmasıyla meydana gelmektedir. Bu hastalık sanıldığı gibi bulaşıcı değildir. Ancak tedavi edilmediği durumlarda göz, kalp ve beyin damarlarında tıkanmalara neden olmaktadır.

Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?

Kadınlara oranla erkeklerde görülme oranının daha yüksek olduğu Behçet hastalığının belli başlı belirtilerini şöyle sıraladık;

- Ağızda oluşan, küçük oyuk yaralar

- Genital lezyonlar

- Deride ortaya çıkan kabarık, şiş, kızarık, ağrılı, sert, kırmızı renkli izler

- Ağrılı ve kızarık gözler

- Işığa hassasiyet

- El, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde iltihaplanma

- Sara nöbeti

- Baş ağrısı

Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?

- Ense sertliği

- Bilinç bulanıklığı

- Ülser

- Bazı hastalarda 'Budd-Chiari sendromu' olarak adlandıralan nadir bir durum ortaya çıkabilir. Bu sendromda, karaciğerden kanın taşınmasını sağlayan damardaki bir tıkanıklık söz konusudur.

- Damar tutulumu ile bacakların üst kısmındaki toplardamarlar şişer ve iltihaba bağlı pıhtı meydana gelir.

Behçet hastalığının tedavisi var mı?

Behçet hastalığının tedavisi, kişinin belirtilerine göre değişiklik göstermektedir. Bu hastalığın tedavi yöntemlerinin arasında kişinin yaşam koşulların da değişiklik yapması yer alacağı gibi uzun süreli ilaç kullanımı da tedavileri arasında yer alır. 

Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?

Ciltte meydana gelen Behçet hastalığında, hastalığın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak ağız içinde görülmeye başlanan Behçet hastalığı daha sonra vücudun farklı yerlerine yayılabilmektedir. Bu durumda kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilir. 

Behçet hastalığı oldukça önemli bir rahatsızlık. Bu nedenle erken teşhis edilmeli ve tedavisine başlanmalı hastalığın önüne geçilmelidir. Behçet hastalığının düzenli olarak tedavi edilmemesi veya tedavinin aksatılması gibi durumlarda körlüğe neden olduğu gözlemlenmektedir.

- Tekrarlayan ağız içi aftlarında genellikle kortizonlu spreyler veya solüsyonlar verilebilir. 

- Yine genital bölgede meydana gelen ülserler de aftlarla oldukça benzerlik göstermektedir. Genital bölge için de kortizon içerikli solüsyon veya kremler Behçet hastalığı tedavisinde kullanılır. 

- Vücutta çıkan yaralar içinse çeşitli ağrı kesicilerle tedavi uygulanır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal