Bebeklikte Antibiyotik Kullanımı Hastalıklara Zemin Hazırlıyor

Sık sık antibiyotik kullanımının vücuda iyi gelmediği biliniyor. ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma doğrultusunda 2 yaşının altındaki çocuklara kullanılan antibiyotik, birçok hastalığa sebep olabiliyor.

17.11.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 17.11.2020-09:43) Bebeklikte Antibiyotik Kullanımı Hastalıklara Zemin Hazırlıyor

Antibiyotiklerin sık kullanımının yanlış olduğu zaman zaman gündeme geliyor. Bu seferki araştırma ise ABD'den geldi ve 2 yaş altı çocuklarda kullanılan antibiyotiklerin çocukluk döneminde hastalıklara neden olabildiği ortaya kondu.

‘Mayo Clinic Proceedings’ adlı dergide yer alan araştırmada, daha önce Minnesota ve Wisconsin eyaletlerinde gerçekleştirilen ‘Rochester Epidemiyoloji Projesi’ adlı araştırmanın verileri ele alındı. Yapılan çalışmada, yüzde 70 oranında, 2 yaş öncesi geçirdikleri hastalıklar nedeniyle en az bir defa antibiyotik tedavisi alan 14 bin 500’ün üstünde kişi incelemeye alındı.

Yapılan incelemede, birden fazla kez antibiyotik verilen bebeklerin, çocukluk döneminde hastalığa yakalanma ihtimalinin, bebeklik döneminde sadece bir kez antibiyotik kullanan bebeklere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca bu araştırmada hastalıkların türünün ve yakalanma sıklığının yaş, cinsiyet ve ilaç türü ile dozuna bağlı farklılık gösterebildiği ortaya kondu. Çalışma doğrultusunda, bebeklik döneminde antibiyotik verilen çocuklarda astım, obezite, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, besin alerjisi,  çölyak hastalığı ve egzama gibi sağlık problemlerinin ortaya çıkabildiği belirlendi.

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, antibiyotiklerin kısa süreli etkisinin ardından, uzun süreli sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini belirtti.

BAĞIŞIKLIK İÇİN FAYDALI OLAN BAKTERİLERİ YOK EDİYOR

Bilim insanları, antibiyotik kullanımıyla metabolizmanın uygun gelişimi için gerekli olan bağırsak bakterilerinin bozulmasına sebep olduğu konusuna değiniyor. Ayrıca vücut yapısı ve bağışıklık sistemi için de aynı durumlar geçerli görülüyor. Böylece antibiyotik kullanımı hastalıklara zemin hazırlıyor. 

Antibiyotiklerin, sindirim sistemindeki bakterileri iyi veya kötü olarak ayırmadan yok ettiği ve bağırsakta olması gereken mikrobiyom dağılımını kaldırdığını aktaran bilim insanları, besinlerin sindirilmesi ve sindirim sisteminde bulunan patojenlerden korunması için belirli bakterilerin bulunması gerektiğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal