Bebeklerde Yapay Solunum

Son derece hassa olan bünyeleri nedeniyle bebekler birçok farklı tehlikeye açıktırlar. Zaman zaman yabancı maddeden dolayı solunum sıkıntısı olabilir. Bunun daha değişik nedenleri de söz konusu. Böyle hallerde hiçbir şekilde paniğe gerek olmamalı. Bebeklerde yapay solunum uygulamasına hemen geçilmeli.

13.06.2020-16:24 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-16:25) Bebeklerde Yapay Solunum

Son derece hassa olan bünyeleri nedeniyle bebekler birçok farklı tehlikeye açıktırlar. Zaman zaman yabancı maddeden dolayı solunum sıkıntısı olabilir. Bunun daha değişik nedenleri de söz konusu. Böyle hallerde hiçbir şekilde paniğe gerek olmamalı. Bebeklerde yapay solunum uygulamasına hemen geçilmeli. Elbette bu konuda bilgi sahibi olmak şart. Bunun nasıl yapıldığını merak ediyorsanız haberimizi değerlendirin.

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum durması, bu aktiviteyi yapan organların farklı nedenlerden dolayı artık aktif olmamasından ötürü nefes alma ver vermenin sona ermesi demektir. Bu ilk aşamadır. Yani kişiye hemen müdahale edilmesi durumunda solunumun tekrardan başlaması sağlanır. Aksi halde ikinci aşamaya geçilir ve bu defa kalp de durur. Bebeklere yapılacak olan yapay solunum sayesinde mevcut sistemin yeniden çalıştırılması en kısa süre içinde sağlanabilir.

Bebeklerde solunum durması gibi bir durum söz konusu olduğu vakit bunun ardından genellikle kalbin artık çalışmaması da ortaya çıkar. Kalbin durması; bilinci kapanmış olan bir insandan nabız alamamak demektir. Özellikle büyük atardamarların olduğu yerde nabız yoktur. 5 dakikalık bir zaman dilimi içinde müdahale etmek şarttır. Aksi halde kişinin beyin bölgesinde kalıcı bir hasar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra ölüm de ihtimallerin içindedir.

Temel Yaşam Desteği Ne Anlama Gelir?

Bebeklerde yapay solunum çerçevesinde temel yaşam desteği sağlanmış olur. Buna göre nefes alıp verme söz konusu değildir ve aynı zamanda kalp de durmuştur. Bundan dolay yapılacak olan müdahale ile sorunun ortadan kalkması gerekir. İlaç kullanmadan gerçekleştirilen bu işlemlerin tümüne temel yaşam desteği adı verilir. Kişiyi hayatta tutar.

Bebeklerde Yapay Solunum Nasıl Yapılır?

Bebeklerde yapay solunum şöyledir;

  • Bu konuda eğitimli olan bir kişinin olaya müdahil olması en temel şarttır.
  • İlk olarak bebeğin bilincinin açık mı kapalı mı olduğu kontrol edilir.
  • Bunu yapmanın en kolay yolu ise bebeğin topuk kısmına hafif bir biçimde vurmaktır. Eğer bir tepki söz konusu değilse devam edilir.
  • Bebeğin hava yolu açılır.
  • Bak, dinle ve hisset olarak bilinen yöntem uygulanır.
  • Eğer canlılık ve solunum belirtisi söz konusu değilse hemen baş - çene pozisyonu verilir.
  • Genellikle bunun için bebeğin başının çok hafif bir biçimde itilmesi şarttır.
  • Burada dikkat edilmesi gereken en temel unsur ise bebeğin baş bölgesini çok fazla germemektir.
  • Bebeğe yapay solunum aşamasında ilk yardımcının bebeğin burun ve ağız kısmının üstüne yerleştirilmesi şarttır.
  • Beş kez hava verecek şekilde başlamak gerekir. Bunları her bir tanesinin bir saniye sürmesi gerekir.
  • Elbette bu sırada bebeğin göğüs kısmının kalkışı izlenmelidir.

Bebeğin akciğerinin alabileceği hava kapasitesine göre hareket etmek şarttır. Bunu bir müddet daha devam ettirmek gerekir. Bebek nefes alıp vermeye başladığında süreç sona erer.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal