Bayramda Şeker Hastaları ve Tansiyon Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Hiç şüphesiz hepimiz bayramın gelmesini dört gözle bekleriz. Çünkü bayramlarda sofralar ayrı şenlenir. Tatlısından tuzlusuna kadar iştah kabartan yemekler hazırlanır. Peki bayramlarda şeker ve tansiyon hastaları neler tüketmelidir? İşte detaylar...

19.06.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-12:30) Bayramda Şeker Hastaları ve Tansiyon Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Bayram demek, bir olmak, sevdiklerimizi görmek ve lezzetli sofralarda buluşarak güzel vakit geçirmek demektir. Bu sofralar her ne kadar göze ve mideye hitap etse de yağ, şeker ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olmaları nedeniyle kalp ve hipertansiyon hastaları için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

HAFİF YİYECEKLER TERCİH ETMELİSİNİZ

Bayram günü şeker ve tansiyon hastalığına sahip insanların yapacakları kahvaltının hafif olması oldukça önemlidir. Bu özel günde yapılan yemekler Türk mutfağının sahip olduğu en özel yemekler olacağından içeriklerinde bulunan yağ, karbonhidrat ve şeker oranları oldukça yüksek olacaktır. Bugünün özel olmasından dolayı “birkaç tane yemekten bir şey olmaz” düşüncesi günü kötü geçirmenize neden olabilir. Dolayısıyla bayramda yemeklerin tuz oranları oldukça minimum seviyeye indirilmelidir.

Kahvaltıda tüketilen zeytin ve peynir gibi tuz oranı yüksek olan besinleri bir gece önceden suda bekleterek tuz oranları azalmış bir şekilde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan sıvı alımını dengelemek oldukça önemlidir. Bu zamanlarda ilaçların reçete edildiği şekilde tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda et tüketiminin de bol görünebileceği bu dönemde etin az yağlı ve tuzlu tüketilmesi tavsiye edilir.

SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN

Bayramın en güzel anı çay ve kahve eşliğinde yenilen tatlı zamanıdır. Şerbetli tatlıların çok fazla şeker içerdiğini ve bu yüzden de fazla tüketiminin zararlı olacağını belirtmemiz gerekir.

Aynı zamanda yapılan tatlılarda kullanılan ceviz ve fındık gibi ürünlerde tuz içermektedir. Tansiyon hastaları bu nedenle porsiyon miktarlarına dikkat etmelidir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü sütlü tatlıların içerisinde tuz yoktur ve yağ oranları minimum düzeydedir. Sütlaç ya da muhallebi bayramda tatlı olarak tüketilebilecek güzel bir alternatiftir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal