Basit Bir Test İle Cocid-19’un Kimler İçin Ölümcül Olduğu Anlaşılıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı 750 bine yaklaşırken, bilim insanları, kimin koronavirüs nedeniyle ölüp ölmeyeceğini tahmin eden test geliştirdiklerini açıkladı. Detaylar haberimizin içeriğinde…

12.08.2020-16:01 - (Son Güncelleme: 12.08.2020-16:04) Basit Bir Test İle Cocid-19’un Kimler İçin Ölümcül Olduğu Anlaşılıyor

ABD’de yer alan George Washington Üniversitesi'ndeki (GWU) araştırmacılar, basit bir kan testi ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarından hangisinin ölümcül şekilde hastalanabileceğinin tespit edilebileceğini duyurdu.

KİMİN YOĞUN BAKIM TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYACAĞI BELLİ OLACAK

Bilim insanları koronavirüse yakalanan birinin ölme olasılığının artmasına neden olan iltihaplanma ve dolaşım bozuklukları gibi komplikasyon risklerini gösteren beş biyolojik belirteç belirledi. Basit bir test ile ortaya çıkan bu biyobelirteçlerin doktorlara, yaş ve altta yatan koşullar gibi genel risk faktörlerinden ziyade, kimin solunum cihazı desteğine ya da erken agresif tedaviye ihtiyaç duyabileceğine dair daha net bir resim ortaya konulabileceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, 65 yaş üstü kişilerin ve kronik hastalığı olanların yalnızca Covid-19 ile değil, herhangi bir enfeksiyona karşı da zayıf direnç gösteriyor. Fakat koronavirüs, sağlıklı, nispeten genç birçok insan için de ölümcül sonuçlar doğurabileceği kanıtladı. Bu nedenle, kimin yoğun bakıma ihtiyaç duyabileceğini bilmek, ilaç kıtlığı ve hastane kapasitesi dolduğunda sağlık çalışanları için kritik önem bir öneme sahip.

Bilim insanların değerlendirdiği biyobelirteçler ise şu şekilde;

Çalışma kapsamında, araştırmacılar, hastaneye kaldırılan 299 koronavirüs hastasının kanını test etti. Bu hastaların 200'ünde iltihaplanma ve kan damarı problemleriyle bağlantılı beş biyobelirteçin tamamı görüldü. Biyobelirteçlerin herhangi birinin ya da tümünün yüksek seviyelerinde, solunum cihazına bağlanma ihtiyacı ve ardından ölüm ortaya çıktı.

IL-6: Bağışıklık sisteminin diğer bölgelerini alarma geçiren ve kontrol dışı iltihaplanma olduğunu gösteren sitokin bağışıklık hücresi interlökin 6'nın kısaltmasıdır.

D-dimers: Bunlar, bir pıhtı parçalandıktan sonra kanda tespit edilebilen bozulmuş protein parçalarıdır ve virüsün kan damarlarına saldırdığını gösterir.

CRP: İltihaplanmaya yanıt olarak karaciğer tarafından salınan reaktif protein.

LDH: Laktat Dehidrojenaz, vücudun hasarlı dokularını iyileştirmek amacıyla gönderdiği laktik asitteki bir enzim.

Ferritin: Vücut hücrelerinin demir depolamasını destekleyen bir protein. Demir, vücutta oksijenin taşınmasını sağlayan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için çok oldukça önemli bir işleve sahiptir. Ferritin az ya da çok olması, anemiyi veya kan hücresi işlevini bozan bir enfeksiyonu işaret edebilir.

Bu biyobelirteçlerin herhangi biri veya tümü yüksek seviyelerde olan hastaların yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmelerinin veya solunum cihazına bağlanma olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.

Yüksek LDH (1200 birim / l'den fazla) ya da yüksek D-dimer (3 μg / ml'den büyük), seviyelerinde ise hastaların ölme olasılığı yükseldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal