24 Nisan 2019
  • Istanbul 13°
  • Ankara
  • Izmir 16.11°
İmsak 04:30
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 19:59
Yatsı 21:28
BIST95.953
Dolar5,8506
Euro6,5636
Altın239,01

Balık Zehirlenmesi

Balık zehirlenmesi, balığın saklama ve pişirme koşullarından kaynaklı olarak kötü olmasından veya balığın bayatlamış yada çiğ olmasından kaynaklanabilir. Balıktan zehirlenme yaşayan kişi doktora başvurmalı bol su tüketmelidir.İşte balık zehirlenmesinin nedenleri ve tedavi şekli haberimizde....

Balık Zehirlenmesi

Balık zehirlenmesi, balığın saklama ve pişirme koşullarından kaynaklı olarak  kötü olmasından veya balığın bayatlamış yada çiğ olmasından  kaynaklanabilir. Balıktan zehirlenme yaşayan kişi doktora başvurmalı  bol su tüketmelidir.İşte balık zehirlenmesinin nedenleri ve tedavi şekli haberimizde....

BALIK ZEHİRLENMESİ NEDENLERİ

Kusma, mide kasılmaları, ishal gibi sindirim sistemi sorunları

Baş ağrısı, yorgunluk

Baygınlık geçirme, nadiren bayılma

Kas ve eklem ağrıları

Ağız çevresinde veya parmaklarda karıncalanma

Ciltte döküntü

Soğuk su ile temas eden ciltte yanma veya ağrı

Aşırı kaşıntı

Şiddetli vakalarda koma

 BALIK ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Bazı balık türlerinde histidin isimli bir aminoasit vardır.Histamin ise tüketildiği zaman zehirli etkiye yol açar. Histamin zehirlenmesi veya Scombroid zehirlenmesi de denilen bu balık zehirlenmesine aşağıdaki balıklar yol açabilir:

Ton balığı

Uskumru (çiroz)

Torik (palamut)

Uskumru balığının diğer türleri

Sarıkanat

Sardalya

Diğer canlılarda olduğu gibi balıklarda da parazit, bakteri veya virüs bulunabilir. Isıl işlemden geçerek bu mikroplarından arınmamış çiğ balık tüketiminde balık zehirlenmesi riski her zaman vardır.

Pişmiş balığı derin dondurucu haricindeki bir yerde uzun süre bekletmek

Balığın temizlenmesi için kullanılan mutfak gereçlerinin başka gıda maddelerine temas etmesi

Balık temizleme işlemi esnasında eli ağzın yakınında bir bölgeye götürmek

 BALIK ZEHİRLENME TEDAVİSİ

Balık zehirlenmesinin yol açtığı ishal ve kusma, vücuda önemli ölçüde su kaybettirir. Bu nedenle su tüketimi artırılmalıdır. Bazı şiddetli vakalarda kişinin su kaybını telafi etmek için serum verilmesi gerekebilir.

Baharatlı, yağlı, ağır gıdalardan uzak durun. Süt ve süt ürünleri tüketmeyin. Haşlanmış patates, kızarmış ekmek, muz gibi sade ve hafif gıdalara ağırlık verin.

Aşağıdaki koşullar söz konusu olursa doktora gitmelisiniz:

Şiddetli ishal 3 günden uzun sürerse

Sık kusma 2 günden uzun sürerse

Dışkıda kan görürseniz

İdrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız

Ateşiniz 38.5 dereceyi aşarsa

Nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, kalp çarpıntısı, görüş bulanıklığı gibi tehlikeli belirtiler ortaya çıkarsa acilen tıbbi destek almalısınız.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


Yorum Yaz

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.