Baharat Tüketirken Dikkatli Olun

Yemeklere lezzet katan ve birçok faydayı da beraberinde getiren baharatlar sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerdendir. Fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi baharat tüketimine de dikkat edilmelidir. Peki baharat tüketirken nelere dikkat etmeniz gerekir? İşte detaylar...

07.07.2020-11:45 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-11:30) Baharat Tüketirken Dikkatli Olun

Baharatlar, eski çağlardan beri şifa niyetine kullanılır. Günümüzde de birçok hastalığa karşı birçok faydası vardır. Fakat fazla baharat tüketimine karşı dikkatli olunması gerekir.

BAHARAT NEDİR?

Baharat; çeşitli bitkilerin, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök ve yaprak gibi kısımlarının bütün ya da parçalı olarak kurutulması elde edilir. Birçok gıda da renk, tat, koku ve lezzet verir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, baharat tüketimine dikkat çekerek, "Yemeklerimizi lezzetlendirirken sağlık veren baharatları tüketirken bazı noktalara ise dikkat etmek gerekiyor. Çünkü en faydalı diye bilinen bitkiler bile ilaç gibi görülüp aşırı tüketildiğinde zararlı hale gelebiliyor." dedi.

HANGİ BAHARATLAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Nane

Taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilinir. Özellikle sindirimi kolaylaştırır ve ve mideyi rahatlatıcı etkiai vardır. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlatabilirken; kolon, deri ve akciğer kanserlerini önlemeye yardımcı olur. Mide bulantılarına karşı naneyi limonla kaynatıp içebilirsiniz. Ayrıca nane tüketmek anti-mikrobiyal etkiler de gösterebiliyor. Naneyi yoğurda, tatlıya, salataya veya yemeğe katarak sağlıklı etkilerinden yararlanabilirsiniz.

Zencefil

İçeriğindeki güçlü bir antienflamatuar ve antioksidan etkiye sahip 'gingerol'sayesinde tıbbi bir bitki olarak da kullanılan zencefilin sağlığa birçok faydası vardır. Zencefil bulantıya iyi gelir, kas ağrılarını gidermeye yardımcı olur, kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve aşırı gaz birikimini önleyerek sindirimi destekler. Soğuk algınlığı ve gripte olumlu etkilere sahip zencefili günde yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdaçal, içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde sağlığın korunması bakımından önemli bir baharattır. Bitkinin ana bileşeni olan "kurkumin" polifenolik özellikleri sayesinde inflamasyonun temel rol oynadığı birçok hastalıkta tedavi edici özellik gösteriyor. Ayrıca çeşitli kanser türlerinde önleyici ve tedaviye yardımcı etkiler vardır. Safra kesesi hastalıkları olan kişilerin zerdeçal tüketmemeleri söylenir.

Pul biber

Eski çağlardan beri kullanılan baharatlardan biri olan pul biber; sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. A ve C vitamini açısından zengin olan pul biber, bağışıklığı koruyor, tükürük üretimine yardımcı oluyor, bu özelliği ile sindirim sağlığını destekliyor ve ağız kokusunun önlenmesinde de önemli role sahiptir. Pul biber ayrıca migren ağrılarını azaltmada yardımcı olur.

Kimyon

Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağının yanı sıra eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak da kullanılan kimyon gaz giderici etkiye sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirebilirken, kalp-damar sağlığı ve diyabet üzerinde faydaları oldukça fazladır. Siyah kimyon tohumları, protein, karbonhidrat, mineraller ve yağ asitleri de dahil yaklaşık 100 farklı kimyasal bileşen içerir. Kimyonun ilaç gibi görülmesi ve aşırı tüketilmesi diğer bütün baharatlarda olduğu gibi bazı olumsuz yan etkilere yol açabildiğinden dikkatli olmak gerekiyor. Kimyonu tek başına tüketmek yerine yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Tarçın

Oldukça güzel bir kokusu plan tarçının kabızlığı önleyici, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Tip 2 diyabetik hastalarının günde 1 çay kaşığı tarçın tüketmeleri kan şekerinin, trigliseritin (TG) ve total kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Fazla miktarda tarçın tüketimi yüksek kumarin içeriği sebebiyle toksik etkilere neden olabileceği için günde 1 çay kaşığı olarak sınırlandırmakta fayda vardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal