Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Bağışıklık sistemi, kişiyi hastalıklardan korur ve vücudun savunma sistemidir. Bu yüzden sağlıklı olmayan bağışıklık sistemi kişi için birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Bu yüzden bağışıklığınızı güçlendirecek birkaç önemli nokta ile kendinizi daha enerjik ve daha sağlıklı hissetmeniz mümkün.

04.03.2020-15:53 - (Son Güncelleme: 04.03.2020-14:29) Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Bağışıklık sistemi, kişiyi hastalıklardan korur ve vücudun savunma sistemidir. Bu yüzden sağlıklı olmayan bağışıklık sistemi kişi için birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Bu yüzden bağışıklığınızı güçlendirecek birkaç önemli nokta ile kendinizi daha enerjik ve daha sağlıklı hissetmeniz mümkün. Gelin bu adımları birlikte gözden geçirelim.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ile kendimizi daha iyi hisseder ve enerjimizi daha iyi harcarız. Bağışıklığımız sağlam olduğunda enfeksiyonlardan, hastalıklardan ve çevresel etkilerden korunuruz. Öte yandan yanıklarda veya ameliyat sonrası iyileşmelerde de sağlıklı bir bağışıklık sistemi gerekir.

BESİN YÖNÜNDEN EKSİK DİYETLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLEYEBİLİR

Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir. C, A, E vitaminleri ve selenyum önemli antioksidanlardandır. Bu antioksidanların çoğu sebzeler, meyveler, tam tahıllı besinler ve kuru baklagillerde yoğun olarak bulunur. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için bu besinler yeterli miktarda ve düzenli olarak alınmalıdır. Yanlış, dengesiz ve yetersiz diyetler yüzünden vücudun ihtiyacı olan antioksidan alımı yetersiz kalır. Bunun sonucu olarak da bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI NELERDİR?

Yediğimiz besinler ve alınan tüm besin öğelerinin belli bir emilim oranı vardır. Bu oranları, o besin öğesine olan gereksinim, posalı besinler alma, karışık beslenme, hareket etmek gibi birçok faktör etkiler. Egzersiz yapmak alınan besinlerdeki besin öğelerinden daha fazla faydalanmak için çok önemlidir. Fakat ağır spor yapmak vücudun birçok mekanizmasını etkileyerek bağışıklık sistemine zarar vermeye yol açabilir. Bu nedenle orta düzeyde düzenli aktivite içinde bulunmak besinlerin doğru emilmesini sağlar, böylelikle bağışıklık sistemi olumlu etkilenir. Yüzme, yürüyüş ya da bisiklet sürmek gibi aktiviteleri haftada 4 kez 30 dakika kadar yapmak vücudun bağışıklığını güçlendirecektir.

FAZLA KARBONHİDRAT VE ŞEKER DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Günlük hayatta tüketilen ve özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini düşündüğümüz taze sıkılmış meyve suları da içinde şeker bulundurur. Glikoz, fruktoz, sükroz veya posası tamamen alınmış ve taze sıkılmış meyve suyu bile fazla tüketildiğinde vücutta belli zararlara yol açabilir. Vücudun ihtiyacından fazla şeker ve karbonhidrat alımı da dolaylı olarak bağışıklık sisteminin işlevini tehlikeye atar. Yani beslenme düzeninde çok fazla şekere yer vermek akyuvar hücrelerinin aktivitesinin azalmasına yol açar. Bu durumda vücut mikroplara karşı koyamaz hale gelebilir.

DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENMEK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNEMLİ

Yetersiz ve dengesiz beslenerek zayıflamak ve çok kısa sürede fazla kilo kaybetmek bağışıklık sistemini zayıflatır. Dengeli bir diyette her besin grubundan besin bulunmalıdır. Bağışıklığı yüksek tutmak için her gün yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmek gerekmektedir. Kişinin, beslenme düzenine omega 3 yağ asitlerini, kaliteli proteinleri mutlaka eklemesi gerekir. Çeşitli beslenerek, gün içerisinde hareketli ve aktif olmak bağışıklık sistemini güçlü tutmak için önemlidir.

BOL MİKTARDA SU TÜKETMEK GEREKİYOR

Susuz kalmak zayıf bir bağışıklık sistemini beraberinde getirir. Vücut, düzenli aralıklarla toksinleri dışarı atmalıdır. Bunu yapabilmesi için de sıvıya gereksinim duyar. Eğer vücut ihtiyacı kadar su alamazsa hastalıklara daha kolay yakalanır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol miktarda su içmek gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal