Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak ilan ettiği Coronavirüsüne karşı korunmak için yapılabilecek en önemli şeylerden biri de bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Peki, bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? İşte detaylar...

24.03.2020-09:01 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-08:51) Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Sağlıklı beslenmeye ve yaşamaya her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gereken bu dönemde dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. Bağışıklık sistemi hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinler…

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Organlar, hücreler, dokular ve proteinler bir araya gelerek bağışıklık sistemini oluşturur. Tüm bu bileşenler, enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olan virüsler, bakteriler ve patojenlerle mücadele eden süreçleri gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi bir patojen temas ettiği zaman, bağışıklık tepkisini tetiklenmesine neden olur. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakmayı sağlar. Bazı yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir flavonoid türü içerir.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata, vücuda faydalı olan teobromin isimli maddeleri içerir. Teobrominler, antioksidandır ve antioksidanlar vücudu serbest radikallere karşı korur.

ZERDEÇAL

2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre; zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu sebeple, zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

BROKOLİ

Brokoli, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda, sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini desteklemek için düzenli olarak brokoli tüketmek faydalı olacaktır.

TATLI PATATESLER

1 orta boy tatlı patates, yaklaşık 100 kalori içermesine rağmen, kişinin A vitamini ihtiyacının yüzde 120'sini ve günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar. Tatlı patates ne kadar turuncu olursa o kadar beta karoten içeriyor demektir. Beta karotenler aynı zamanda cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve ultraviyole (UV) ışınlarından kaynaklanan cilt hasarına karşı koruma sağlar.

ISPANAK

Ispanak, flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vitamini dahil olmak üzere pek çok temel besin ve antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemi güçlendirme için tüketilmesi tavsiye edilebilir.

ZENCEFİL

Zencefil çeşitli yemeklerde baharat olarak tüketilebilir, ayrıca tatlılarda kullanılabilir ya da çay olarak içilebilir. Yapılan çalışmalar zencefilin hastalıkları önlemeye yardımcı olan antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, zencefil üzerinde yapılan çalışmalar halen kısıtlıdır ve hastalıkları etkili bir şekilde önleyip önleyemeyeceğini doğrulamak için daha fazla araştırma gereklidir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayın içerisinde az miktarda da olsa kafein vardır, bu sebeple siyah çay veya kahveye alternatif olarak tüketilebilir. Yaban mersini gibi yeşil çay da, soğuk riskini algınlığı azaltabilen flavonoidler içerir. Dahası yeşil çay içmek, kan lipitlerini olumlu yönde etkiler, iyi kolesterolü artırır ve kötü kolesterolü, trigliseritleri ve toplam kolesterolün azalmasını sağlar.

KIRMIZI DOLMALIK BİBER

Meyve şekeri tüketmemeye özen gösterenler için kırmızı biber, alternatif bir C vitamini kaynağıdır. Siz kırmızı biber tüketerek C vitamini alımını artırabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal