Bağışıklığı Olumsuz Etkiliyor

Bonn Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tuzun bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini görmek için hem fareler hem de gönüllü insanlar üzerinde araştırma yürüttü.

26.03.2020-14:12 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-14:08) Bağışıklığı Olumsuz Etkiliyor

Sonuçları "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlanan çalışmalarda uzmanlar, günde 6 gram fazladan tuz tüketen insanlarda belirgin bağışıklık sistemi bozukluklarına rastlandığına işaret etti.

‘GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM TUZ TÜKETİN’

Bilim insanları, böbreklerde tuz boşaltımını aktive eden sodyum klorit alıcısının, aynı zamanda istenmeyen bir yan etki olarak vücutta steroid hormonları glukokortikoidlerin birikmesine neden olduğuna, bunun da kandaki en yaygın bağışıklık hücresi granülositlerin fonksiyonunu kısıtladığına işaret etti.

Çoğunlukla bakterilere saldıran granülositlerin bunu gerektiği gibi yapamaması halinde enfeksiyonların daha ağır geçtiğine dikkati çeken çalışma ekibinin lideri Katarzyna Jobin, "Bunu listeriya enfeksiyonu olan farelerde kanıtlamayı başardık. Öncesinde bazılarına tuz miktarı yüksek beslenme uyguladık. Bu hayvanların dalakları ve karaciğerlerinde hastalığa yol açan patojenlerin 100 ila 1000 kat fazla olduğunu tespit ettik." dedi.

Üniversitenin Deneysel İmmunoloji Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Christian Kurts da günde 6 gram fazladan tuz tüketmeleri istenen gönüllülere bir hafta sonra yapılan kan testlerinin, glukokortikoid seviyelerinin yükseldiğini ortaya koyduğunu, dolayısıyla bağışlık hücrelerinin denekler çok tuzlu yemeğe başladıktan sonra bakteriyle çok daha zor başa çıktığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkinlerin günde en fazla 5 gram tuz tüketmesini öneriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal