Bağırsak Dostu Prebiyotikler!

Bağırsağın ikinci beyin olduğu bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Peki, vücudumuzun ikinci beyni olan bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olan Prebiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur?

28.01.2020-16:21 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-16:05)

Probiyotik, sağlık için çok faydalı olan yararlı bakterilerdir; mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Probiyotikler, gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin emilimini arttırarak sindirimi kolaylaştırırlar.

Prebiyotikler bağırsaktaki yararlı canlı organizmalar için besin kaynağıdır. Yararlı canlı organizmalara probiyotik denmektedir. Probiyotikler; bu karbonhidrat türlerinden oluşan prebiyotikler ile beslenerek büyürler ve gelişirler. Prebiyotiklerden beslenen probiyotikler aynı zamanda diğer bakterilerin de çoğalmasına yardımcı olur. En önemli görevi ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra çocuk gelişiminde de etkilidirler.

Bağırsakta bulunan zararlı organizmaların azalması için prebiyotik ve probiyotik beraber savaş vermektedir.
Sağlıklı bağırsaklara sahip olmaya yardımcı olarak kilo vermeye, ideal kiloda kalmaya destek olurlar. Vücut direncini arttırırlar.

Prebiyotikler aynı zamanda normal kan şekerini düzenler. Ancak dikkat edilmesi gereken konu fazla miktarda prebiyotik alımının insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğidir. Doktorlar önermediği sürece ek prebiyotik takviyesi almaktan kaçınılmalıdır.

Prebiyotikler hangi besinlerde bulunur?

En önemli prebiyotik kaynakları soğan ve sarımsaktır. Özellikle çiğ olarak tüketilen besinlerde pişmiş besinlere göre daha fazla prebiyotik vardır. Bu sebeple soğan ve sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla prebiyotik alınmış olur. Yoğurt en iyi kaynaklardan biridir, genellikle laktik asit bakterileri (Lactobacillus acidophilus) tarafından fermente edilmiş sütten yapılır. Fermente edilmiş süt içeceklerinden biri olan kefirde, güçlü bir probiyotik kaynağıdır. İnek, koyun, keçi sütüne kefir taneleri eklenerek yapılır. Kemikleri güçlendirir, sindirime yardımcı olur, enfeksiyonlara karşı korur, laktoz intoleransı olanlar tarafından iyi tolere edilir. Lahana ve salatalık turşusu da, kanın pıhtılaşması için gerekli K vitamini kaynağıdır. Alzheimer, sindirim problemleri, karaciğer sorunları, diyabet gibi daha pek çok hastalıkta fayda sağlayan güçlü bir antioksidandır. Ancak söylemeliyiz ki sirkeyle yapılan turşuların probiyotik etkisi yoktur. Ve son olarak kış aylarının vazgeçilmezi; boza. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar bakımından zengindir. Vücudun bağışıklık direncini artırır, enerji verir, sinirleri yatıştırır, mide ağrılarına iyi gelir, hazımsızlığı giderir. İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde kemik ve kasları güçlendirir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal