Astım Kronik Hastalık mı?

Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım hastalığı, hava yollarının daralması ile nefes almakta güçlük çekilmesine ve ömür boyu devam edecek bir hastalıktır. Peki, astım kronik bir hastalık mı? Astım belirtileri nelerdir? Astım tedavi edilebilir? Detaylar haberimizde…

08.08.2020-13:45 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-13:43) Astım Kronik Hastalık mı?

Ailede astım hastalığının varlığı, birçok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Hamilelik döneminde anne adayının sigara kullanması, anne karnında yetersiz beslenmesi ve çok fazla kilolu olmak gibi faktörler de astıma neden olur. Sizin için astım belirtilerini ve tedavi yöntemlerini bir araya getirdik. İşte detaylar…

ASTIM NEDİR?

Astım, solunum güçlüklerine yol açan yaygın görülen kronik bir akciğer hastalığıdır. Tekrarlayan öksürük ve hırıltı ile karakterize edilir. Ailede astım hikayesi, solunum yoluyla toz ve kimyasal maddeler maruz kalan meslekler, bebeklik döneminde alerjenlere maruz kalma, bebeklik döneminde ağır solunum yolu hastalıkları geçirmek, annenin gebeyken sigara içmesi veya yoğun sigara dumanına maruz kalma astımın nedenleri arasında sayılabilir.

ASTIM BELİRTİLERİ

Astım belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Astım belirtileri arasında nefes darlığı, göğüs sıkışması veya ağrı, nefes verirken hışıltı, öksürme veya hırıltıdan kaynaklanan uyku sorunları, soğuk algınlığı veya grip gibi bir solunum yolu virüsü tarafından kötüleşen öksürük veya hırıltılı ataklar bulunmaktadır. Özellikle hırıltı çocuklarda yaygın görülen bir astım belirtisidir.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Uygun tedavi yöntemi ve önlemlerle astımlı hastaların yakınmasız bir şekilde hayatlarına devam edebilirler. Ancak erişkinlerde kronik seyirli olmasından dolayı tamamen bir iyileşme görülmez. Önleme ve uzun süreli kontrol, astım ataklarını başlamadan önce durdurmada en önemli anahtardır. Tedavi genel olarak astımı tetikleyen koşulları tanımlamayı, bu tetikleyicilerin önlenmesi için bir yol izlemeyi ve ilaçların semptomları kontrol altında tuttuğundan emin olmak için nefesi izlemeyi içermekte. Astım tetiklendiğinde, hastayı rahatlatmak için solunum spreyler kullanılır. Kortizonda tedavide önemli bir rol oynamaktadır. Hem sprey şeklinde hem de ağızdan uygulanabilir. Tedavinin başarılı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini ise hastanın geçirdiği atak sayısına göre belirlenebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal