Asma Yaprağının Faydaları

Türkiye'de sıklıkla zeytinyağlı ve etli yaprak sarması olarak tükettiğimiz asma yaprağı, düşük kalorisinin yanı sıra yüksek besleyici değeri ve sağlığa olan olumlu etkileri ile de sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biridir. İşte, asma yaprağının faydaları neler? detaylar haberimizde...

Asma Yaprağının Faydaları

Türkiye'de sıklıkla zeytinyağlı ve etli yaprak sarması olarak tükettiğimiz asma yaprağı, düşük kalorisinin yanı sıra yüksek besleyici değeri ve sağlığa olan olumlu etkileri ile de sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biridir. İşte, asma yaprağının faydaları neler? detaylar haberimizde...

ASMA YAPRAĞININ FAYDALARI

Bağırsak sağlığı için önemli olan posanın zengin kaynağıdır. Yüksek posalı besinlerin kabızlığı önleme, kolesterolü düşürme ve kan şekerini yavaş yükseltme gibi olumlu etkileri vardır. Siz de sarmalarınızı pirinç yerine bulgur ile yaparak posanın bu olumlu etkilerinden faydalabilirsiniz.

  • Tek başına asma yaprağı kolesterol içermez. Zeytinyağı ile yapacağınız sarmalar ile hem zeytinyağının hem de asma yaprağının kalp sağlığı üzerine koruyucu etkilerinden faydalanabilirsiniz.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve enfeksiyonlara karşı koruyan A ve C vitaminlerini içermektedir. Bu vitaminler ayrıca antioksidan vitaminler olup kansere karşı vücudumuzu korumaktadır.

    Kalsiyum başta olmak üzere manganez, bakır, magnezyum ve demir gibi çeşitli mineralleri içermektedir. Sağlıklı kemik ve dişler için kalsiyum önemli bir mineraldir. Süt ve süt ürünleri kalsiyumun temel kaynağı olmakla birlikte asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumun bitkisel kaynaklarındandır.

    • Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Laboratuar hayvanlarında yapılan çalışmada asma yaprağının içerdiği bileşenlerin, Alzheimer hastalığının nedeni olan beyinde beta amiloid plaklarının birikmesini önlediği gösterilmiştir.
    • Ülkemizde genellikle asma yaprağı salamura şekilde tuzda bekletilip saklanmaktadır. Tuzun zararlı etkilerinden korunmak için kullanmadan önce suda bekletip tuzu iyice çıktıktan sonra kullanmaya özen gösterin. Ayrıca hipertansiyonu olan, böbrek hastaları ve tedavi süresince sodyumdan uzak durması gereken hastalar salamura asma yaprağını tüketmemelidirler.  

       Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


[G-#15906]

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR