21 Mart 2019
  • Istanbul
  • Ankara
  • Izmir 12.22°
İmsak 05:35
Güneş 07:00
Öğle 13:17
İkindi 16:41
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
BIST103.310
Dolar5,4693
Euro6,2098
Altın230,103

Aşırı Tuz Tüketimi Kemik Erimesine Neden Olabilir

Sofra tuzunun kimyasal adı “sodyum klorür”dür. Tuzun yüzde 60’ı klor, yüzde 40’ı ise sod¬yumdan meydana gelir. Sodyum, organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında etkili bir role sahiptir.

Aşırı Tuz Tüketimi Kemik Erimesine Neden Olabilir

Aşırı Tuz Tüketimi Kemik Erimesine Sebebiyet Verebilir

Sofra tuzunun kimyasal adı “sodyum klorür”dür. Tuzun yüzde 60’ı klor, yüzde 40’ı ise sod¬yumdan meydana gelir. Sodyum, organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında etkili bir role sahiptir.

Sodyum, besinlerde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Bunun için tuz doğru ve dengeli bir doğrultuda tüketilmelidir. Fazla tuz tüketimi bir çok sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sodyuma karşı hassas olan bireylerde, fazla sodyum tüketimi kan basıncını yükselir. Yüksek kan basıncı ya da hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve felce sebebiyet verebilir.

TÜKETİM DENGESİNE DİKKAT EDİLMELİ

Sodyum eksikliği; kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrı, kramp, iştahsızlık, solunum yetersizliği gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sodyum tüketimi dengeli bir şekilde yapılmalıdır.

Yetişkinler için minimum sodyum gereksinimi günlük 500 mg’dır. Bu miktar yaklaşık 4’te bir tatlı kaşığı tuza denk gelir. Maksimum tuz tüketimi ise günlük 6 gr şeklinde olmalıdır. Sodyum yetersizliği normal şartlarda meydana gelmez. Fakat, bireyin uzun zamandır kusma ve ishali bulunuyorsa sodyum düzeyi düşebilir.

KEMİK ERİMESİ VE KIRIKLAR OLUŞABİLİR

Aşırı tuz tüketimi, idrar yoluyla kalsiyum atımını yükseltir. Kemikler¬den kalsiyum eksilmesinin yükselmesi osteoporoz ve kemiklerin kırılma ihtimalini arttırır. Kalsiyum kaybının yükselmesi de kemik erimesine (osteoporoz) ve kemiklerin kolayca kırılmasına yol açabilir.

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK

Tuz tüketimini azaltmak amacıyla tuz yerine kullanılan ürünler arasında baharat karışımları, limon ve limon sula¬rı gelir. Tuz içermeyen çeşitli karışımlar da kullanılabilir.

Fakat baharat alırken de kesinlikle etiketlerdeki içerik kısımlarını okumadan geçmeyin. Çünkü bazı baharat karışımları yüksek oranda hem tuz, hem de sodyum içerebilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


Yorum Yaz

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.