Aşı Haberleri Teselli Değil Gerçek

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuştu. Bakan Koca, aşının bir teselli olmadığını, gerçek olduğunu belirterek sürecin devam ettiğini hatırlattı.

26.09.2020-09:58 - (Son Güncelleme: 26.09.2020-10:50) Aşı Haberleri Teselli Değil Gerçek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tedbir uyumunu hatırlatarak, ‘Gün boyunca Samsun, amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'un hastalıkta geldiği noktayı gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi, son bir haftada vaka sayısında yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Son bir haftada vaka sayılarında Amasya'da yüzde 40, Ordu'da yüzde 30 ; Çorum'da, Sinop'ta ve Tokat'ta yine yüzde 50 düşüş görüyoruz’ ifadelerini kullanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Türkiye'de yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 68. Şu anda ilave sert tedbirler alma planımız olmadığını söyleyebilirim. Türkiye genelinde şu anda alınan kararlar dışında ilave bir yasak düşünülmüyor. Ama bizim tedbirlere uyumumuz çok önemli’ şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDE DAHA BİRÇOK AY VAR

Bakan Koca yaptığı açıklamada, ‘Aşı ile ilgili haberler dünyanın eline tutuşturulmuş bir teselli değildir, gerçektir. Fakat önümüzde daha birçok ay var. Tünelin ucunun göründüğünü bilerek sıkı tedbirle salgın kararlılığından çıkalım. Bizleri layıkıyla görevimizi yerine getirmeye çalıştığını bilin’ aşı sürecinin daha devam edeceğini belirtti.

Ayrıca Koca, Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete değinerek, ‘İnancıma göre bu toplum, sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar. Toplumun dışlaması ise hapis kadar ciddi cezadır.’ diyerek ‘Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Filyasyon ekiplerimiz 783 bin 500 kilometre karede virüsün izini sürüyor. Yeni takviyelerle 11 bin 897 kişiye ulaştı. Tedavinin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor.’ ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın yaptığı açıklamada, son haftalarda virüsün yayılım gösterdiğini, hastanede tedavi edilmesi gereken hasta sayısısının endişe verici biçimde yükseldiğini ve ağı hasta sayısında da artış yaşandığını belirtti. Fahrettin Koca, şikayeti olmasa da test sonucu pozitif çıkan kişi sayılarının artışının da önemli olduğunu ve yayılımı önlemek için taşıyıcı kaynaklı yayılımı önlemek gerektiğini söyledi.

Dünyada Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısının 1 milyona yaklaştığını belirten Koca, ‘Koronavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz. İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız. Sebebi grip olan bazı şikayetlerle siz Kovid19 olduğunu düşünebilirsiniz. Grip halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürüklerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Aynı şikayetler Kovid19'da da ortaya çıkmaktadır. Asıl düşmanımız olan salgınla mücadele olan zaman azalacak. Karşımızda artık iki virüs var, elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe…’ diyerek temizlik, maske ve mesafe kuralının altını bir kez daha çizdi.

Taşıyıcı olma ihtimalini hiçe saymamak gerektiğini hatırlatan Koca, ‘Bir nefeslik sıhhatin ne anlama geldiğini entübe edilen hastalarımızla müşahade ettik. Sizden ricada bulunuyorum, bulaşıcı hiçbir hastalığı hafife almayın. Virüs belki size güç yetiremeyebilir sizden bulaştığı kişinin hayatını ise altüst eder, onu bir tek nefese muhtaç bırakır. 1 milyon 100 bini aşkın sağlık çalışanımız bulunuyor. Bu gücü ayakta tutmak salgınla mücadelenin altın kurallarından biridir, omuzlarındaki yükü azaltın.’ ifadelerini kullandı.

MASKEMİZİN ALTINDAN GÜLEBİLİRİZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasına, ‘Kullandığımız ilacın durumu ciddi hastalardaki ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü göstermektedir. Kurallara ihmalsiz uyarak virüse karşı birbirimize teminat vermektir. Felaket tellallığı yapanlara ise maskemizin altından gülebiliriz.’ ifadelerini kullandı. Konuşmasına devam eden Koca, ‘Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada üçte bir oranında yani yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Amasya'da yüzde 40, Çorum'da son bir ayda vaka sayısı yarı yarıya azalmış oldu. Son bir haftada polikliniklere başvuran hasta sayısında yüzde düşüş var. Ordu'da yüzde 30, Sinop 'ta yüzde 50 düşüş var.’ diyerek tedbirler ile düşüş sağlandığını açıkladı. Bakan Koca, Türkiye'de yatak doluluk oranının yüzde 61, yoğun bakım oranının yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranının yüzde 33 olduğunu belirtti.

Ayrıca okullarla ilgili yeni kararların ilerleyen sürece göre alınacağını belirten Koca, sağlık personeli alımı başlatılacağını da söyledi. Pozitif ve temaslı olan kişilerin yayılımını önlemek için ise HES kodu uygulamasının artırılması planlanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal