Anjiyoda Artık Cerrahi Müdahaleye Gerek Yok

Kalp rahatsızlığı olan hastalara kalp damarlarını görebilmek için anjiyo yapılır. Yapılan bu yöntem hastalarda ritim bozukluğu ve kanamalara neden olabiliyor. Artık cerrahi bir müdahale olmadan kalp hastalarına anjiyo yapılabilecek. İşte detaylar...

25.08.2020-11:24 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-11:17) Anjiyoda Artık Cerrahi Müdahaleye Gerek Yok

Klasik anjiyoda giriş yerlerinde oluşan kanamaların BT anjiyo cihazı sayesinde önüne geçildiğini ifade eden Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, hastanın koroner BT anjiyonun ardından hemen normal hayatına dönebileceğini söyledi.

KALP KRİZİ 19 MİLYON İNSANI TEHDİT EDİYOR

Bursa’da kalp rahatsızlığı olan hastaların, yeni nesil anjiyo cihazıyla ritim bozukluğu ve kanama ihtimali olmadan 1 saat gibi kısa süre içerisinde koroner BT anjiyo yapıldığını belirten Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, 'Hasta çok daha erken bir şekilde normal hayatına dönüyor. Hastaneye gelindikten bir saat sonra çekimi tamamlanıyor' diye konuştu.

Kalp krizinin dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon insanın hayatını tehdit ettiğini söyleyen Doç. Dr. Nurullah Doğan, 'Kalp damarlarının görüntülenmesi gereken hastalara anjiyo yapılır. Kalp damar hastalıkları, dünyadaki en sık ölüm sebeplerinden biri. Amerika'da her yıl 4 milyon kişi kalp krizi geçiriyor. 500 bini kalp krizi sebebiyle ölüyor. Bunların 200 binden fazlası ani kalp ölümü vakalarını oluşturuyor. Ani kalp ölümü, kalp hastalarının ilk belirti başladıktan bir saat sonra meydana gelen kalp ölümü olarak adlandırılıyor. Bunlar görünüşte sağlıklı insanlar. Herhangi bir şikayeti olmadığını söyleyen insanlar ama insanlar ilk belirtiden sonra kalp krizi geçirip ölüyorlar' şeklinde konuştu.

KRONİK RAHATSZILIĞI BULUNANLAR KALP KRİZİ GEÇİRMESİ YÜKSEK

Kronik rahatsızlığı bulunan hastaların kalp krizi geçirme imkanının yüksek olduğunu vurgulayan Nurullah Doğan, 'Sigara içenler, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, böbrek yetmezliği, ailede kalp hastalığı olanlar, kilo fazlası olanlar ve stresli hayat tarzını benimseyenler büyük risk taşımaktadır. Bunların kalp krizi geçirme riski normal insanlardan çok daha yüksek. Çünkü Avrupa ülkelerinde kalp krizi geçirme yaşı 60-65 iken Türkiye'de bu ortalama 50-55 yaş arası. Türkiye'de kalp krizi geçirenlerin maalesef yüzde 20'sinden fazlası genç insanlar. Genç insanlarda kalp krizi görülme oranı hızla artıyor. Özellikle 35-40 yaş üzerindeki bu riski taşıyan insanların BT anjiyo ile değerlendirilmesini öneriyorum' ifadelerini kullandı.

35 yaş üzeri, risk faktörü taşıyan herkesin bir kez koroner BT anjiyo yaptırması gerektiğini belirten Nurullah Doğan açıklamalarına şöyle tamamladı:

'Kalp damar hastalığı riski olan veya şikayeti olan hastada yapılabilecek tetkikler ya klasik anjiyo ya da koroner BT anjiyo. Gerçekten hastada bir duvar darlığı bulgusu yüksekse normal anjiyo yapmak lazım ama yoksa tespit amacıyla yapılıyorsa BT anjiyo daha avantajlı. Çünkü hasta çok daha erken bir şekilde normal hayatına dönüyor. Hastaneye geldikten bir saat sonra çekimi tamamlanıyor. Bu sayede normal yaşamına devam ediyor. Diğer anjiyoda saatlerce, bazen tam gün hastanede kalması gerekiyor. Hasta geldiği gibi çekim yapılabiliyor. Diğer anjiyonun oluşturduğu kalp ve ritim bozukluğu veya giriş yerlerinde kanama riski oluşmuyor. Hızlı bir şekilde tanı konulup normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. 35 yaş üzeri, erkek, özellikle sigara içen, risk faktörü taşıyan herkesin bir kez koroner BT anjiyo yaptırmasını, kalp krizi öngörülebilirliği açısından öneriyoruz' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal