Angina Pektoris (Kalp Ağrısı) Nedir?

Angina Pektoris yani göğüs ağrısı sık karşılaşılan ancak fazla önemsenmeyen ciddi bir durumdur. Göğüs ağrısı kalp ağrısından akciğer problemlerine kadar birçok sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki, Angina Pektoris nedir? Angina Pektoris yani kalp ağrısının nedenleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

19.06.2020-15:53 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-15:14) Angina Pektoris (Kalp Ağrısı) Nedir?

Birçok etkenin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan Angina Pektoris, erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda menopoz sonrası bu oranın eşitlenmesi hormonal etkilerin önemini ortaya koyuyor. Angina Pektoris hakkında merak edilenlere haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz…

ANGİNA PEKTORİS (KALP AĞRISI) NEDİR?

Angina Pektoris, kan ve oksijenin kalbe ulaşımının yetersiz olması sonucunda göğüste ağrı oluşumuna verilen addır. Genellikle Koroner Arter Hastalığında atardamarların daralması ile ilişkilendirilmektedir.

Angina pektoris kalbe yetersiz kan ve oksijen gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısını ifade eden bir terimdir. Sıklıkla  koroner arter hastalığında (KAH)  atardamarların (arterlerin) daralmasıyla ilişkilidir. Bu daralma, damarların iç duvarında çeşitli maddelerin birikmesine bağlıdır. Angina Pektoris ile hasta olan kişinin kalbi günlük faaliyetleri yerine getirmek için yeterli kan almasına rağmen egzersiz, duygusal ya da fiziksel stres, fazla sıcak ortamlara bağlı olarak artan oksijen gereksinmesine uygun olarak karşılık veremeyebilir.

ANGİNA PEKTORİS TÜRLERİ

  • Efor Anjinası
  • Soğuk Anjinası
  • Heyecan Anjinası
  • Dinlenme Anjinası
  • Yatma Anjinası
  • Yalancı Anjina Pektoris

ANGİNA PEKTORİS TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Angina Pektoris, yaşam tarzının değiştirilmesi ile tedavi edilmeye başlar. Yüksek kan basıncının kontrol altına alınması ve yüksek kolesterolün düşürülmesi, koruyucu önlemler arasında yer almaktadır. Sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması, fazla kilosu olanların ise kilo vermesi de önemlidir.

Aynı zamanda beta bloker ilaçlar, potasyum kanal aktivatörleri, kalsiyum kanal blokerleri, lipid düşürücü ilaçlar, antiplatelet ilaçlar kullanılarak Anjina Pektoris atakları önlenebilir.

İlaç tedavisi ile hastalığın semptomları kontrol altına alınabilir. Ancak bu tamamen tedavi için yeterli değildir. Ataklar daha ciddi ve sık şekilde seyrediyorsa bypass cerrahisi veya anjiyoplasti gerekebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal