Almanya'da Görevli Türk Doktor SMA'yla İlgili Gerçeği Anlattı

Almanya’da bulunan Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi'nde görevli olan Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Türkiye'de SMA tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını, gen tedavisinin başarı şansının oldukça düşük olduğundan bahsetti.

06.01.2021-09:15 - (Son Güncelleme: 06.01.2021-09:09) Almanya'da Görevli Türk Doktor SMA'yla İlgili Gerçeği Anlattı

Habertürk'te yayınlanan bir programda konuşan Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Türkiye'de SMA hastalarının durumu ve tedavi süreci hakkında konuştu.

Bağcı, SMA hastaları için kampanya yürüten birçok kişinin konuya hakim olmadığından bahsederek şöyle konuştu:

KAMPANYA YAPAN KİŞİLER, KONUYA HAKİM DEĞİL

‘Sanatçı arkadaşlarımız, haber kanalları ve aileler, konuya hakim değiller. Şöyle bir imaj oluştu: Bir tedavi var. O gen tedavisini uyguluyorsunuz ve her şey bitiyor. Böyle bir şey yok. Şu andaki mevcut tedavi, erken yapıldığında bile 1 yıl, 6 yaşındaki çocuğa ait. 10 yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz ama, son 20 yıldaki SMA tedavilerinde büyük bir ilerleme var. Belden uygulanan tedaviyle iyi sonuçlar alınıyor.

‘GEN TEDAVİSİNİN ETKİLİ OLMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK’

Belden uygulanan tedaviye yanıt vermeyen hastalar için gen tedavisi peşinde koşmalarını doğru bulmuyorum. Çünkü belden uygulanan tedavi etki etmiyorsa gen tedavisinden etki almaları çok düşük.’

‘TEDAVİ MASRAFLARI TÜRKİYE'DE KARŞILANIYOR’

Bağcı, ‘Belden uygulanan tedaviyi ilk kabul eden ülkelerden biri Türkiye. Bu tedavinin tüm masrafları Türkiye tarafından karşılanıyor. Çok ilerlemiş hastalarda bile gen tedavisiyle birden bire iyileşmeleri mümkün değil’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal