Akciğeri Bitiren 7 Davranış (Kaliteli Nefesin Sırrı!)

Dakikada 12 ile 14 kez nefes alıp verme hareketini yaparak havalanan akciğerler vücudun en hayati organlarından biri zira akciğerlerin çalışmaması yaşamın sonu anlamına geliyor.

17.09.2018-10:03 - (Son Güncelleme: 17.09.2018-09:42) Akciğeri Bitiren 7 Davranış (Kaliteli Nefesin Sırrı!)

Akciğer, etrafı damarlarla çevrili, hava kesecikleri ve bu keseciklere hava taşıyan hava yollarından oluşan bir organ. Akciğerin bu yapısı; vücut için hayati önemi olan oksijeni dış ortamdan alıp damarlara ulaştırmayı, damarlardan aldığı zararlı karbondioksiti havaya bırakmayı ve böylece yaşamın devamını sağlıyor. Akciğerin yapısını bozan ve kaliteli nefesi imkansız kılan sorunlar ise bazı hastalıklara bağlı olabileceği gibi yaşam tarzı, alışkanlıklar ve bazen de farkında bile olunmayan hatalı davranışlardan kaynaklanabiliyor.

 Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, akciğerleri olumsuz etkileyen davranışlara ve akciğer sağlığını bozan hastalıklara dikkat çekti.  

Dakikada 12 ile 14 kez nefes alıp vererek havalanan akciğerlerin bazı durumlarda bu havalanma görevini tam olarak yerine getiremediğini belirten Dr. Öztürk, akciğerlerin havalanmasını sekteye uğratan en önemli sebeplerin astım, zatürre, akciğer embolisi, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve kanser olduğunu söyledi. 

AKCİĞERLER TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞMAZSA NE OLUR?

Akciğerler yeterli kapasitede çalışamadığı, kişinin dakika solunum sayısı veya kalitesi düştüğü zaman en çok görülen sorun nefes darlığı oluyor. Öksürük, dudaklarda, parmaklarda morarma (siyanoz), hızlı nefes alma, boğulma hissi ve bilinç bulanıklığı da nefes darlığına eşlik edebiliyor. 

Peki akciğerlerin normal çalışmaması ve kalitesiz nefes kişinin yaşam kalitesini nasıl etkiliyor ve hangi davranışları kısıtlanıyor? Dr. Vefa Öztürk’ün yanıtı şöyle: 

“Organlarımızın işlev görebilmesi oksijene bağlı olduğu için iyi nefes alınamadığı zaman vücuda yeterince oksijen giremez ve organlar işlevlerini yerine getiremez. Özellikle efor gerektiren işlerde, örneğin yokuş çıkmak, ev işi yapmak, merdiven çıkmak, koşmak gibi durumlarda ciddi anlamda solunum zorluğu ve yorgunluk gelişir. İlerlemiş bazı hastalıklarda ise kişi düz yolda yürürken bile nefesinin yetmediğini düşünür. Bu kişiler gece özellikle sırt üstü yatamazlar, uyku kaliteleri bozulur. Nefes alıp verirken hırıltıları olur ve öksürük nöbetleri rahatsız edici düzeye ulaşır. Aynı zamanda diğer organ hasarları da oluşacağından hastanın tüm hayatı ciddi şekilde etkilenir.”

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal