Akciğer İltihabı İlerlerse Ne Olur?

Akciğer iltihabı nedir? Akciğer enfeksiyonu ilerlerse ne olur? Akciğer iltihabı tedavi edilebilir mi? Akciğer iltihabı ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde...

18.06.2018-15:44 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-14:20)

Akciğer iltihabı nedir? Akciğer enfeksiyonu ilerlerse ne olur? Akciğer iltihabı tedavi edilebilir mi? Akciğer iltihabı tekrarlar mı? Akciğer iltihabının teşhisi ve semptomları nelerdir? Akciğer iltihabının tüm detaylarını sizler için hazırladık..

Bronşlar veya hava yolları gibi akciğer yapılanmalarını etkileyebilecek tüm hastalıkları ifade eden hastalığa akciğer enfeksiyonu denir. Akciğer enfeksiyonunun şiddeti büyük ölçüde değişiklik gösterir. İyi huylu akciğer enfeksiyonu olabileceği gibi tam tersine çok ciddi boyutlarda da olabilir, bu durum da yaşamı tehdit edebilir.

AKCİĞER ENFEKSİYONU İLERLERSE NE OLUR?

Akciğer enfeksiyonuna neden olan akciğer hastalıklar genellikle viral bir nedenden dolayı oluşur. Grip, kızamık ve herpes virüslerinden kaynaklanır ve zatürreye neden olabilir. Vücut sistemine bu virüsler çok hızlı çoğalarak enfeksiyona neden olur.

Akciğer enfeksiyonuna neden olan bu virüslere karşı çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ali Ekinci, ''Tıbbi adı 'pnömoni' olan ve halk arasında zatürre olarak bilinen hastalık akciğer iltihabıdır. Bu iltihap bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. Sık görülen, hekime başvurma oranının e yüksek olduğu, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda, sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olanlar veya ilaç kullananlarda daha sık görülür'' diyerek akciğer iltihabına karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

HASTALIĞIN EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ: ÖKSÜRÜK,BALGAM, GÖGÜS AĞRISI VE ATEŞ 

Antibiyotiklerin sıklıkla kullanılmaya başlamasıyla zatürreye bağlı ölümler eskiye oranla azalma göstermesine rağmen zatürre hastalığının ölümcül risk taşıdığını belirten Ekinci, hastalıkta en sık belirtilerin öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve ateş olduğuna dikkat çekti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ali Ekinci, ''Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır seyreden zatürre hastalarında bilinç değişiklikleri görülebilir. Bu belirtilerle gelen hastaların muayenesi yapıldıktan sonra akciğer grafileri çekilir. Gerek halinde kan testleri ve akciğer tomografisi yapılarak tanı konur. Akciğer grafisinde zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi için balgam örneğinin incelenmesi yapılabilir. Doktorunuz size zatürre teşhisi koyduysa ilaçlar yazacaktır. Bu ilaçları düzenli olarak kullanmanız ve doktorunuz isterse istediği zamanda kontrole gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun yazdığı ilaçlara devam ederken kendinizi kötü hissederseniz veya şikayetlerinizde gerileme olmazsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun'' uyarısında bulundu.

SİGARADAN UZAK DURUN!

Akciğer iltihabı yani zatürreden korunmanın yollarını anlatan Uz. Dr. Ali Ekinci, ani gelişen ve genellikle hızla iyileşen hastalığın hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek yapılması gerekenlere vurgu yaptı. Ekinci, ''Zatürreden korunmak için mutlaka sigaradan uzak durun; böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahipseniz tedavilerinizi aksatmayın, grip-nezleli kişilerden uzak durunuz. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Ancak her tedavide olduğu gibi ilaçların düzenli kullanılması ve hastalıklardan korunma çok önemlidir. Ayrıca bazen akciğer kanseri gibi hastalıklar zatürre gibi bulgu verebilir. Bazen zatürre mikroplara bağlı olmayabilir. Bu durumların ayrımı için mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Hekimine başvurulması gerekir" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal