Akciğer İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akciğer iltihabı, akciğerdeki hava keselerinin ve hava yollarının iltihaplanması sonucu oluşur. Hava keseciklerinin iltihaplanarak daralması sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık kana yeterli oksijen sağlanamamasına neden olur. Bu da ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, akciğer iltihabı belirtileri nelerdir?

27.03.2020-15:32 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-14:24) Akciğer İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Havadan kana yeterli oksijen sağlanamadığı takdirde akciğer düzgün şekilde çalışamaz hale gelir. Akciğer iltihaplanmasına neden olan enfeksiyonlar bakteri veya virüslerden dolayı da olabilir. Basit önlemler alınarak bu iltihaplanmaların önüne geçilebilir. Peki, akciğer iltihabının belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Akciğer İltihabı Belirtileri

  • Öksürük (Başlangıçta kuru olarak başlayan ve git gide ağırlaşır olur.)
  • Ateşlenme
  • Nefes alma ya da vermede zorluk yaşanması ( Yavaş ya da hızlı nefes alıp verme)
  • Göğüs kafesinde batmalar ve şiddetli ağrı
  • Titreme ve gece terlemeleri
  • İştah kaybı
  • Hareket dengesizliği (Özellikle yaşlılarda)
  • Eklem ve kas ağrıları

Bu belirtiler vücutta görüldüğünde her zaman akciğer iltihabı olduğu kanısına varılamaz. Akciğer iltihabı oksijen seviyesini düşürdüğü için vücutta ciddi tehlikelere neden olur. İlerlemiş olan bu belirtilere ek olarak parmaklarda ve dudaklarda morarmalar meydana gelebilir. Hastalığın ilerlememesi açısından mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Akciğer iltihaplanmasına neden olan mikroorganizmayı tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalık ortaya çıkmadan önce de bu mikrop vücutta bulunabilir. Daha önce vücuda girmiş ancak henüz hastalığa neden olmamış olma ihtimali yüksektir. Akciğer iltihaplanmasının en yaygın sebebi  Pnömokok isimli bir bakteridir. İltihaba neden olan diğer yaygın bir bakteri ise B-tipi Haemophilus influenze isimli bakteridir. Mycoplasma pneumoniae adlı bir bakteri ise her dört senede bir salgın hastalıklara sebep olur ve çoğu zaman çocukları tehdit eder.

Akciğer iltihaplanmasının diğer başka nedenleri ise şunlardır;

  • Grip ve suçiçeği virüsü
  • Kirli hava, solunan kimyasal gazlar ve sigara dumanı

AKCİĞER İLTİHABINA NASIL TEŞHİS KONUR?

Doktor muayenesinde hastaya şikayetleri dahilinde sorular sorularak muayenesi yapılır. Ciğerler dinlenir ve enfeksiyonun belirtileri varsa hekim tarafından akciğer röntgeni istenir. Röntgende enfeksiyonun yeri tespit edilerek gerekli olan tedavi uygulanmaya başlanır. Akciğer iltihaplarında hastanın vücudundaki oksijen oranı da oldukça önemlidir. Doktor kontrolünde mutlaka kandaki oksijen seviyesine bakılmalıdır. Aynı zamanda idrardan alınan örneklerle beraber hastanın balgamından da örnek alınıp enfeksiyon oranı tespit edilir. Bu testlerin sonucunda hekim gerekli olan tedaviyi uygulamaya başlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal