Akapunktur Nedir? Akapunktur Nasıl Etki Eder? Akapunktur Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Çin şifa tekniklerinden bir olan akapunktur, vücudun belirli bölgelerine ince özel iğnelere batırılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Yaklaşık 3000 yıl öne Çin'de geliştirilen akapunktur tedavisi nedir? Akapunktur hangi hastaları tedavi eder? Merak ettiğiniz her şey haberimizin içeriğinde...

25.03.2020-11:12 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-10:38) Akapunktur Nedir? Akapunktur Nasıl Etki Eder? Akapunktur Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Akupunktur latince kökenli bir kelimedir ve iğne anlamına gelen “acus” ve batırmak anlamındaki “punctio” kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.Günümüzde tıbbi tedavilere ek olarak kullanılan akapunktur tedavi mutlaka doktora danışılarak uygulanmalıdır.

AKUPUNKTUR NEDİR?

Akupunktur, vücuttaki belirli noktalara çok ince uçlu iğnelerin batırılması ve bu noktaların uyarılması prensibine dayanan bir uygulamadır. Akupunktur, birçok hastalığın tedavisinde binlerce yıldır başarıyla kullanılmaktadır. Geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz bir parçası olan akupunktur, vücudun enerji akışını dengeleyerek organizmanın kendi kendini iyileştirme gücünü artırmasına yardımcı olur.

AKUPUNKTUR NASIL ETKİ EDER?

Akupunktur uygulanırken cilde batırılan iğnelerin vücutta hala tam olarak nasıl bir etki oluşturduğu anlaşılamamıştır. Ancak yapılan son araştırmalar akupunkturun beyindeki pozitif ruh hali sağlayan ve ağrıya karşı etkili maddelerin salınımını arttırdığını ortaya koymuştur. Halk arasında "mutluluk hormonları" olarak adlandırılan bu maddeler serotonin ve endorfinleri içermektedir.

Yapılan bazı çalışmalar, akupunkturun sırt ve eklem sorunlarından dolayı meydana gelen ağrılara karşı etkili olduğunu göstermektedir. Amerika'da yürütülen plasebo kontrollü bir araştırma, akupunkturun kronik ağrı üzerinde plaseboya göre daha iyi bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki etki mekanizmalarının tedavide rol oynadığı varsayılmaktadır:

  • Sinir sistemi aracılığıyla, örneğin endorfinler (endojen ağrı giderici maddeler)
  • Hormonlar aracılığıyla
  • Kan damarlarının aktivasyonu yoluyla
  • Bağışıklığı güçlendirme yoluyla
  • Kasların gevşetilmesi yoluyla

AKUPUNKTUR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akupunktur tedavisinde, iğneler tedavisi planlanan hastalığa göre seçilen noktalara batırılır. Tedavide steril ve tek kullanımlık son derece ince uçlu özel iğneler kullanılır. Hasta genel olarak sadece iğnelerin ilk girişinde çok hafif bir ağrı hisseder. Bir süre sonra, tedavi edilen bölgelerde hafif bir sıcaklık hissi oluşmaya başlar. İğneler ciltte yaklaşık 20 ila 30 dakika kalır. Belirli etkilerin elde edilmesi için özel stimülasyon teknikleri kullanılır. Bunun için iğneler ilave olarak ısıtılabilir, bilinçaltı uyarma akımıyla uyarılabilir veya yukarı-aşağı hareket ettirilebilir.

Akupunktur noktalarından faydalanarak uygulanan başka bir tedavi yöntemi de vardır. Akupresör yöntemi, akupunktur noktalarına parmaklarla masaj uygulanarak bölgede toplanan enerji yoğunluğunun dağıtılmasını ve o noktalarla bağlantılı olduğu düşünülen organların bu şekilde rahatlatılmasını sağlar.

Akupunktur noktaları vücudun değişen bölgelerine göre derinin 2 mm ila 4 cm’ye kadar derinliğinde bulunur. Lazer akupunkturunda ilgili noktalara lazer iğne denilen, aslında gerçek bir iğne olmayan, bir lazer ışığı darbesiyle ulaşılarak uyarı yapılması sağlanır. Lazer akupunkturu iğnelerden rahatsız olan kişiler ve çocuklar için kullanılan alternatif ve ağrısız bir yöntemdir.

AKUPUNKTUR HANGİ HASTALARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Akupunktur ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü, akupunkturun kullanılabileceği toplam 40 hastalık tanımlamıştır. Akupunktur sıklıkla aşağıdaki rahatsızlıklar ve hastalıklar için kullanılır:

  • Baş ağrısı ve migren
  • Sırt ağrısı
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Psikiyatrik rahatsızlıklar
  • Romatizmal şikayetler
  • Kronik solunum yolu hastalıkları (bronşit, astım)
  • Alerjiler
  • Kadın hastalıkları ve doğum
  • Sigarayı bırakma
  • Zayıflama

Akupunktur hamileliğin son birkaç haftasında doğum sürecini kısaltabilir. Fakat bunun için kullanılması düşünülüyorsa tedaviden önce mutlaka doktora danışılması gerekir.

AKUPUNKTURUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Akupunktur ülkemizde yalnızca sertifikası olan doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Bu alanda yetkin bir hekim tarafından yapıldığı takdirde ciddi yan etkilerle karşılaşma olasılığı çok düşüktür. Genel olarak iğne batırılan noktalarda hafif ağrı, kanama ve hafif düzeyde çarpıntı gibi basit yan etkiler görülür. Nadiren ciltteki sinirlerde yaralanma sonucu 4 haftaya kadar süren ağrılarda görülebilir. Ancak profesyonel olmayan kişiler tarafından hijyenik olmayan şartlarda uygulanırsa tehlikeli enfeksiyonlar ve başka ciddi komplikasyonlar görülebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal