Akalazya Nedir

Yemek yerken yutkunmakta zorlanıyorsanız ve reflünüz geçmiyorsa akalazya hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Peki Akalazya nedir? Akalazya hastalığının belirtileri neler? Akalazya nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

19.06.2020-13:20 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-13:48) Akalazya Nedir

Akalazya nedir: yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bu hastalık, yemek borusunda meydana gelen hareket bozukluğudur. Birçok insan tarafından bilinmeyen bu hastalık, tanı konulmadığı zaman hastaların hayatlarını altüst edebiliyor. Su içmeyi bile işkence haline dönüştüren akalazya hastalığı ilerlediği durumda ise yemek borusu kanserine neden olabiliyor.

Alt sfinkter olarak adlandırılan bölge devamlı olarak kasılı durumdadır. Ancak alt sfinkter yutma esnasında gevşememesi akalazya hastalığına neden olur.

AKALAZYA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gizli hastalık’ olarak anılan ve her yaştan insanda görülebilen akalazya hastalığının belirtileri şöyledir:

Ağza yemek artığı ve acı su gelmesi

Göğüste yanma hissi

Göğüste ağrı

Zayıflama

Mide bulantısı ve kusma

Boğazda dolgunluk hissi

Yutma güçlüğü

Öksürük

Kelime anlamı gevşeme güçlüğü olan bu hastalıkta,

AKALAZYA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akalazya’nın tedavisi hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Hafif seyreden vakalarda medikal tedavi uygulanır. Uygulanan ilaç tedavisi ile hastanın yemek borusunun alt kısmında yer alan kasılmalar kontrol altına alınır.

Akalazya’nın tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise endeskopi yardımıyla yapılmaktadır. Bu yöntemde endeskopi sırasında hastanın yemek borusunun alt kısmına ilaç verilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal