Akalazya Hastalığı Nedir?

Yemek yerken veya bir şeyler içerken yutma işlevinde zorluk yaşadığınız olabilir. Çok hızlı yemek yenmesi veya yiyeceklerin yeterince çiğnenmemesi durumunda yutma güçlüğü ortaya çıkabilir. Peki bu problem nasıl önlenebilir? İşte haberin detayları...

Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya Hastalığı Nedir?

Yutmak güçlüğünün hastalık habercisi olabileceğini söyleyen uzmanlar bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkerim Özakay, Akalazya hastalığının detaylarını anlattı.

AKALAZYA HASTALIĞI NEDİR?

Yemek borusunda meydana gelen hareket bozukluğu olarak tanımlanan akalazya bozukluğu, nadir görülmesine rağmen hastaların hayatını büyük oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Yemek borusunun mide ile birleştiği yerdeki kasların yemek yerken gevşeyememesi sonucunda ortaya çıkan akalazya hastalığı, yutma zorluğuna yol açar.

Mide ve yemek borusunun çalışma prensibi şu şekildedir; besin ve sıvının yutulmasıyla birlikte kasılma dürtüsü oluşur. Bu dürtü lokmayı mideye iletmeye başlar. Yutmayla birlikte alt sfinkterde gevşeme yaşanır ve lokmanın mideye geçişi sağlanmış olur. İşte bu gevşemenin gerçekleşmesi veya yetersiz olması akalazya problemine yol açar.

YİYECEKLERİN BOĞAZINIZA TAKILDIĞINI HİSSEDEBİLİRSİNİZ

Akalazya hastalığı olan kişiler, yemek yediği sırada yemek borusundaki kapağın açılmaması nedeniyle lokmaların boğazına takıldığını hisseder. Yutulan lokmalar, yemek borusunda birikir ve kişi yemek borusundan geçmesi için bol miktarda su içerek yutma işlemini gerçekleştirir. Bu şekilde yemek borusunun mide ile birleştiği yerdeki kaslardan oluşan kapak açılarak lokmanın mideye geçişi sağlanır.

AKALAZYA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

  • Yutma güçlüğü,
  • Yemek yerken batma ve takılma hissi,
  • Katı ve sıvı gıdaları yutarken zorlanma,
  • Her lokmadan sonra su içme isteği,
  • Göğüs ağrısı,
  • Göğüste yanma hissi,
  • Ağızdan sindirilmemiş gıdaların geri gelmesi
  • Geğirme güçlüğü

Tüm bu şikayetler zamanla daha da kötüleşmeye başlar. Hastalığın ileri evrelerinde yemek borusunun gıdayı aşağıya ileten kasılma dürtüsü zayıflamaya başlar, hatta zaman içinde kaybolur. Yemek borusu genişler. Bu durum yemeklerin mideye geçişini iyice zorlaştırır. Kişinin ağzında kötü kokular oluşur ve bu duruma kusmalar eşlik eder. Zamanla kilo kaybı yaşanabilir. Yemek borusunda biriken gıdalar zamanla nefes borusuna kaçarak kişinin akciğer hastalığı yaşamasına yol açabilir.

HASTALIK NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Bu hastalıkta yutkunma zorluğu önemli bir bulgudur. Eğer bir hasta yutkunma şikayetiyle geliyorsa o hastaya öncelikle fiziki muayene uygulanır. Özellikle bu tetkiklerin uygulandığı görülür:

  • Göğüs ve akciğer filmi,
  • Üst sindirim sistemi endoskopisi
  • Baryumlu grafi,
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Yemek borusu ve alt kısmındaki basınç ölçümü,

AKALAZYA HASTALIĞI TEDAVİSİ

Akalazya hastalığının tedavi edilmesindeki en önemli belirleyici, hastalığın evresidir. Eğer hastalık ilk evrelerindeyse öncelikle medikal tedavi uygulanır. Verilen ilaçlar sayesinde yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarının kontrol altına alınmasıyla birlikte kasların gevşemeleri sağlanır.

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR