Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kalıtsal bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi nedir? Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavisi nedir? Sorularını sizler için araştırdık. İşte ailevi Akdeniz ateşi hakkında merak edilenler…

16.04.2018-04:31 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-14:07) Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Genetik hastalıkların başında gelen ve son yıllarda giderek artan ailevi Akdeniz ateşi hakkında; olan Ailevi Akdeniz Ateşi nedir? Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavisi nedir? Gibi en sık aratılan soruları sizler için haberimizde bir araya getirdik. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ NEDİR?

FMF hastalığı olarak da bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı genetik bir rahatsızlıktır. MEFV adlı kromozom bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İltihabi bir hastalık çeşididir. Tekrarlanan ataklarla kendini gösterir. Bu hastalık daha çok Akdeniz kökenli insanlarda görülür. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Çocukluk çağında başlayan Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı genellikle 1 ile 3 gün arasında süren ataklarla kendini gösterir. Bazı atakların geçmesi haftaları hatta ayları bulur. 20 yaşından önce başlayan bu atakların çoğunu FMF hastası 10 yaşına kadar yaşamış olur.

-En sık karşılaşılan belirtileri ise; karın ağrısı, eklemlerde meydana gelen ağrı, yüksek ateş, göğüs arısı, kas ağrısı, eklemlerde, diz kapaklarında şişme ve kabızlıktır.

-Bu ataklar zaman zaman hastayı yoklar ve hastanın yaşam kalitesini düşürür. Bu ağrılar hastanın zor zamanlar geçirmesine neden olur. Atakların ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz. Ataklar arasında 2 hafta sürede olabilir, 2 ay kadar da bir süre olabilir. Ayrıca hastanın stres, heyecan, üzüntü ve adet görme durumları atakların gelişimini hızlandırabilir. 

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ SEBEBİ NEDİR?

FMF adıyla bilinen Ailevi Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalıktır. MEFV geninin işlevini yerine getirememesinden ötürü karın bölgesinde, akciğer ve eklemlerde iltihap oluşur. İltihaba bağlı olarak hastada yüksek ateş gelişir. Hastada ateşle birlikte iltihaplı bölgede ağrı görülür. FMF yani Ailevi Akdeniz Ateşi bulaşıcı bir hastalık değildir.

AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ TEDAVİSİ NEDİR?

-Ailevi Akdeniz Ateşinin tam olarak bir tedavisi mümkün değildir. Ancak hastanın ve atakların seyrine göre uzman doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. Uygulanan ilaç tedavisi atakların gelişimini yavaşlatabilir, hatta tamamen önleyebilir. 

-İlaçlar düzenli kullanımda ataklar önleyebileceği gibi oluşan ataklarda ağrıyı olabildiğince hafifletir. Kolsişin ilacı 1972 yılından beri kullanılan ve Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF hastalığı üzerinde çok etkli bir tedavi yöntemidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal