Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir?

Aşırı kilolar vücutta yağ oranının fazla olduğu anlamına gelir. Yağ hücreleri de vücudunuzda meydana gelen birçok ağrının sebebidir. Özellikle fazla kilolu olan hastaların sırt, bel ve eklem ağrıları hayatlarını kabusa çevirebiliyor. Peki, ağrılardan kurtulmak için ne yapmak gerekir? İşte detaylar…

07.03.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-17:16) Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir?

Yağ hücreleri iltihabı artıran kimyasallar, sitokinler ürettiği için fazla kilolu kişilerde ağrılara neden olabiliyor. Bu ağrıların çoğu nedeni beslenme yanlışları, fazla kilolar ve yüksek yağ oranları olarak karşımıza çıkabiliyor. Yapılan birçok araştırma şişman bireylerin daha çok ağrı çektiklerini ortaya koymuştur. Ağrı ve şişmanlık (obezite) iki farklı rahatsızlık olmasına rağmen beraber hareket ederler ve çözümleri de ortaktır. Ağrılardan kurtulmak istiyorsanız ilk adım yasam tarzını değiştirmek ve fazla kilolardan kurtulmak olacaktır.

VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZ YÜKSEKSE DİKKAT!

Şişmanlık ile ağrı arasındaki ilişki pek çok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Önemli olan bir şey varsa o da kilo oranı arttıkça ağrıların artmasıdır. Aldığınız ekstra her 1 kilo vücudunuza ekstra 8 kat baskı oluşmasına neden olur. Bu da belinize bacaklarınıza baskı ve ağrıyla sonuçlanır. Şişmanlık ve obezite oranları vücut kitle indeksine göre değerlendirilmektedir. Vücut Kitle indeksi (endeksi) WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından onaylanan boya göre ağırlık değerlendirme yöntemidir. Herkesin olması gereken kilo yaşına, boyuna ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Fazla kilo vücudunuzda 24 saat taşıdığınız yükten ve zarardan başka bir şey değildir.

KİLO ARTTIKÇA AĞRILAR DA ARTIYOR!

Bu araştırma verilerine göre kilo oranında artış meydana geldikçe ağrı problemleri de artmaktadır. Vücut kitle indeksi (VKİ) 25-29 olanlarda yüzde 20 daha fazla ağrı görülmekte VKİ'si 30-34 arası olanlarda ağrı görülme yüzde 68 daha fazla olmaktadır. VKİ 35-39 arası olanlar yüzde 136’dan fazla ağrı çekmekte, VKİ 40'ın üzerinde olan aşırı şişman bireylerde ağrı görülme sıklığının yüzde 254 oranında daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

Şişmanlarda ağrıların artma nedenlerinden biri de omurgalara ve eklemlere fazla yük binmesidir. Kilo aldıkça eklemlere çok daha fazla yük biner bu nedenle ağrılarda artmaya başlar. Ağrı artışı kiloyu, kilo artışı ağrıyı artırır. Bunlar birbiriyle ilintili ve bağlantılı bir süreçtir.

NE YAPMAK GEREKİR?

Eğer ağrılarınız kilo kaynaklı ise yapmanız gereken şey; olmanız gereken sağlıklı kiloya ulaşıp omurga ve belinize binen yükleri ortadan kaldırmaktır. Bunun için de devamlı uygulayabileceğiniz bir beslenme programı yapıp, fazla kilolarınızdan kurtulmanız, sağlıklı vücut kitle indeksi aralığına girmeniz sağlanmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal