Ağız Gargarası Koronavirüsü Önleyebilir mi?

Yapılan bir araştırmada, ağız gargaralarının ve bazı burun spreylerinin Kovid-19’u yüzde 99,9 oranında etkisiz hale getirdiğini öne sürüldü. Ancak uzmanlar böyle olmadığını, sosyal mesafe ve maske kullanımının bırakılmaması konusunda uyardı. Peki, ağız gargaraları ve burun spreyleri koronavirüsü öneyebilir mi?

23.10.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-09:18) Ağız Gargarası Koronavirüsü Önleyebilir mi?

ABD’de yapılan bir çalışmada, çeşitli ağız gargaralarının ve kişisel temizlik maddelerinin koronavirüsü etkisiz hale getirdiği öne sürüldü. Laboratuvar koşullarında yapılan deneylerde yüzde bir bebek şampuanı içeren bir burun solüsyonunun iki dakika sonra koronavirüsü etkisiz hale getirdiği görüldü.

Yanı sıra, ağız gargarası ürünlerinin de aynı miktardaki virüs seviyesini 30 saniyeden çok daha kısa bir süre içerisinde öldürdüğü belirtildi.

YENİ TİP KORONAVİRÜSE KARŞI TEST EDİLMEDİ

Çeşitli medya organlarında yayımlanan araştırma sonuçlarından sonra sosyal medyada ağız gargarası yapmanın ve şampuanla burun banyosu yapmanın yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) yok edeceğine dair bir algı oluştu. Fakat uzmanlar, söz konusu testlerin laboratuvar ortamında yapıldığını, yani henüz insanlar üzerinde bir deneme yapılmadığı ve Kovid-19’a karşı test edilmediği konusunda uyarıda bulundu.

Bununla birlikte bilim insanları, koronavirüsün sadece ağız ve burunda bulunmadığını açıkladı. Kovid-19, bir solunum virüsü olarak kabul ediliyor ve solunum yolundaki hücrelerin etkilenmesine neden oluyor. Ağız gargarasının nefes borusu ve akciğere ulaşmadığı düşünüldüğünde uzmanlar, bunun mantıklı bir hareket olmayacağını belirtti.

SOSYAL MESAFE VE MASKE GİBİ TEDBİRLER BIRAKILMAMALI

Aynı zamanda araştırmacılar, insanların ağız gargarasının sosyal mesafe ve maske takmaktan kaçınmanın bir yolu olarak görmemesi gerektiği konusunda kesin bir dille uyardı. Ağız gargarası ve burun banyosunun başka birinden virüs bulaşmasını engelleyeceğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

Mayıs ayında İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi’nde yapılan farklı bir araştırma, ağız gargarasının insan hücrelerini enfekte etmeden önce koronavirüsü öldürerek koruma sağlayabileceği iddia edilmişti. 

DSÖ REDDETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ağız gargarasının koronavirüse yol açan SARS CoV-2'nin enfeksiyonunu önleyebileceği önerisini 6 Şubat’ta Facebook'tan yaptığı paylaşım ile reddetmişti.

DSÖ, tarafından yapılan açıklamada, ‘Ağız gargarasının yeni tip corona virüsten koruduğuna dair bir kanıt yok. Bazı markalara ait ürünler, tükürükteki belirli mikropları birkaç dakikalığına etkisiz hale getirebilir. Ancak, bu durum sizi Covid-19 enfeksiyonundan koruyabileceği anlamına gelmez’ ifadelerine yer verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal