Adım Adım Ev Dezenfeksiyonunun Püf Noktaları

Coronavirüs sebebiyle her yerde ciddi tedbirler alınmaya devam ederken evde olanların da temizliğe yönelik tedbirler alması gerekiyor.

30.03.2020-09:16 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-09:11) Adım Adım Ev Dezenfeksiyonunun Püf Noktaları

Birçok kişi evde Coronavirüse karşı nasıl temizlik yapılması gerektiğinin yollarını araştırıyor. Evleri Coronavirüsten korumak için neler yapmalıyız? Dr. Buğra Buyrukçu adım adım ev dezenfeksiyonunu anlattı.

BİR KIYAFETİ ARTIK BİR KEZ GİYMELİYİZ.

Dışarıdan geliniyorsa içeri girer girmez ayakkabıların çıkarılması, çok hızlı bir şekilde kıyafetlerin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Buyrukçu, "Bir kıyafeti artık 2-3 kez kez değil sadece bir kez giymeliyiz. Günlük değiştirdiğimiz giysilerimizi derhal yıkamaya atmalıyız. Özellikle pamuklu çamaşırları çok yüksek ısılarda, örneğin beyazları 90 derecede yıkamalıyız." dedi.

YIKAMA ÖNCESİ ÇAMAŞIR SUYUNDA BEKLETİN

Çamaşırlardan uygun olanların yıkama öncesi çamaşır suyunda bekletilmesinin ön dezenfeksiyon bakımından gerekli olduğuna işaret eden Dr. Buyrukçu "Eve girmeden önce toplu taşıma aracı kullandıysak, kalabalık bir ortamda bulunduysak, çıkardığımız giysileri çamaşır suyunda bekletelim. Çamaşır suyu ve yüksek ısıda yıkama mümkün değilse yıkama ve kurutma işleminden sonra muhakkak ütüleyelim. Yoğun buharlı ütüleme işleminin ardından ise giysileri hemen katlayıp yerine koymalayım, en az 10 dakika da buhardan arınmasını bekleyelim." dedi.

VİRÜSLERİ ÖLDÜREN BU KARIŞIMI HER YERE SIKIN

Bazı evlerde çocuk ve yaşlıların bir arada olduğunu, bu nedenle günlük havalandırmanın atlanmaması gerektiğini de kaydeden Dr. Buğra Buyrukçu, "Hele de küçük çocukların, hasta çocukların ve bebeklerin odalarını ekstra havalandıralım. 1'e 2 oranında karıştıracağımız lavanta yağı ile palmarosa yağını evin her köşesine sıkalım. Bu karışım virüsleri öldürmede çok etkili." dedi.

HER GÜN YÜZEY TEMİZLİĞİ YAPIN

Yüzey temizliğini günlük yapalım; temizlikte kokusu az, alkolü yüksek kolonya kullanalım.

YASTIK KILIFLARINI GÜNLÜK DEĞİŞTİRİN

Yattığımız yatak da bulaşma açısından riskli. Örneğin geceleri terliyoruz. O terli yastığa virüs bulaşabiliyor; günlük değiştirelim.

HAVLULARI MUHAKKAK AYIRIN

Ayrıca herkesin el havlusu ayrı olmalı, üç günde bir değişmeli. Mümkünse havluları kaynatalım. Dışarıda kullandığımız eldiven ve maskeleri eve girmeden ucundan tutup çöpe atalım.Meyve ve sebzeleri çok iyi dezenfekte ettikten sonra tüketelim.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal