Adetten 10 Gün Sonra Kanama Neden Olur?

Adet dönemleri arasındaki gün sayısı tıbbi olarak 21-35 arasında değişmektedir. Bu süreden daha az zamanda adet kanamasının olmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Şimdi gelin o nedenlere göz atalım.

23.07.2019-13:24 - (Son Güncelleme: 23.07.2019-13:14) Adetten 10 Gün Sonra Kanama Neden Olur?

Tıbbi şartlarda  2 regl dönemi arasında 21-35 gün geçmesi gerekir. 21 günden daha sık olan adet kanamasına Polimenore denir. Dini olarak ise 2 adet dönemi arasında en az 15 gün olması gerekir. 2 regl dönemi arası 15 gün geçmeden gelen kan adet kanı sayılmaz. Buna istihaza denir.

15 GÜN ARAYLA ADET NEDEN GÖRÜLÜR?

  1. Depresyon, anksiyete, endişe, stres gibi sorunlar 15 gün, 1 hafta veya 10 gün arayla adet görme sebepleri arasında sayılabilir. Stres ve günlük hayatta yaşadığımız diğer sorunlar, adetin beklenen tarihten daha evvel gelmesine neden olabilir.
  2. Hormonal sorunlar bu duruma neden olabilir.
  3. Menopoz döneminde de 2 regl dönemi arasında süre kısalabilir ve kadında sık adet görme problemi yaşanabilir.
  4. Anoreksiya yani zayıflık haftalığı, ani kilo alma veya kilo verme, yeme bozuklukları, 15 gün, 1 hafta veya 10 gün arayla adet görmeye yol açabilir.
  5. Aşırı spor yapmak da 2 adet dönemi arasının kısa olmasına sebep olabilir.
  6. Çeşitli doğum kontrol hapları, antidepresan kullanmak, antikoagülanlar, hormon replasmanı veya oral kontra septif ilaçlar, kortikostreoidler gibi ilaçlar sık adet kanamasına sebep olabilir.
  7. Rahimde polip, miyom, kronik pelvik inflamasyon, polikistik over sendromu, çikolata kisti, tiroid disfonksiyonu, anovulasyon, karaciğer bozuklukları, kanama (hemorajik) bozukluklar, rahim tüberkülozu, rahim ağzı sarkomu, rahim sarkomu, yumurtalık sarkomu ve kanserleri, adrenal disfonksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, endometriozis, pelvik hastalıklar, guatr hormonu bozukluğu yani hipertroidi gibi farklı sorunlar, sık adet görme nedenleri arasında yer alır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal