Adana'da Görülen Sivrisinek Kör Ediyor

Adana başta olmak üzere birçok kentte görülen, halk arasında 'üç gün hastalığı' olarak bilinen Bovine Ephemeral Fever'i (BEF) yayan 'culicoides' cinsi kan emici sinekler, insanlarda körlüğe ve deri altı hastalıklara neden oluyor.

22.10.2020-13:49 - (Son Güncelleme: 22.10.2020-14:28)

Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile birlikte Doğu Akdeniz'de telef olan hayvanlardan dolayı ortaya çıkan, 'üç gün hastalığı' olarak bilinen Bovine Ephemeral Fever'i (BEF) yayan 'culicoides' cinsi kan emici sineklerin, insanlarda körlüğe ve deri altı hastalıkların görülmesine yol açıyor. Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, ‘Bu sinekler, sivrisineklerle karıştırılmamalı. Aşı çıkana kadar belediyelerimizi sinekle mücadeleye davet ediyorum’ dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Adana Veteriner Hekimleri Odası iş birliğiyle, Adana başta olmak üzere birçok kentte görülen bu sinekle mücadele edilmeye başlandı.

Hastalığı yayan bu sineklerin, normal sivrisinekle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, ‘Bu sineklerin 1400 çeşidi var. Ülkemizde bu sineklerin 57 tanesi tespit edildi. Bunlar hayvanlardan kan emiyor. Culicoides cinsi sinekler, sivrisinekler gibi değil. Özellik bakımından biraz kambur ve kanatları benekli bir yapısı var. Sivrisinekler gibi suyun içine değil bataklıklara yumurta bırakıyorlar. Enfekte olan hayvandan kan emip, hasta olmayan hayvanlara BEF virüsü gibi hastalığı nakil ediyorlar. Sadece BEF virüsü değil, insanlara da hastalık bulaştırabiliyorlar. İnsanlara bulaştırdıkları hastalıklar arasında en yaygını körlük ve deri altı hastalıkları’ şeklinde konuştu.

'HENÜZ BU HASTALIK İÇİN BİR AŞI YOK'

Bu sineklerle mücadele etmenin kesin bir çözüm yolunun bulunmadığından bahseden Köse, ‘Bu konuda vatandaşlar hayvanların üzerine bu sineklerin konmaması için ilaçlar sıkabilir. Bataklıklar kurutulup, ilaçlanabilir. Henüz bu hastalık için ruhsatlandırılmış bir aşı yok. Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü bu konuda çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sonucu Tarım Bakanlığı önemli bir yol kat etti. Aşı çalışmaları devam ediyor. Umarım önümüzdeki yıl da aşı bulunacak ve bu hastalıktan kökten kurtulmuş olacağız. Bu aşı çıkana kadar belediyelerimizi sinekle mücadeleye davet ediyorum. Ayrıca yurttaşlarımızı da besledikleri hayvanlarda hastalık görülür görülmez veteriner hekimine müracaat etmeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum. Erken müdahale hastalığın seyrinde olumlu sonuçlar veriyor’ uyarısında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal