Acı Biber Koronadan Korur mu?

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı dönemden bu yana, çeşitli yiyecek ve içeceklerin hastalıktan koruduğuna dair iddialar ortaya atılıyor. Bu iddialar arasında yer alan acı biberin koronadan koruyup, korumadığına dair uzmanından açıklama geldi.

20.10.2020-10:30 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-10:46) Acı Biber Koronadan Korur mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sırasında, çeşitli yöntemler ve yiyecekler koronaya iyi geliyor iddiaları gündeme geliyor. Koronavirüse iyi geldiği iddia edilen yiyeceklerin arasında isminden sıkça bahsettiren acı biber ile ilgili, açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, bu iddianın doğru olmadığını ifade ederek, ‘Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor’ cümlesine yer verdi.

Kovid-19 testi pozitif çıkan ve tedavi görüp iyileşince görev başına geri dönen Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Olan Emre Erkuş, son zamanlarda vaka sayılarında azalma yaşandığını aktarırken, bu durumun rehavete neden olmamasını ve tedbirlerin elden bırakılmamasını hatırlattı.

EN SICAK HAVALARDA EN YÜKSEK VAKA SAYISI YAŞANDI

İl Sağlık Müdürü Erkuş, bölgedeki vatandaşların sıcak hava ve acı biberin koronaya karşı etki ettiği algısının olduğunu fakat bu düşüncenin yanlış olduğunu aktararak, ‘Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak gibi illerde sıcakların arttığı dönemlerde sanki sıcaklar koronavirüs bulaşmasını engelliyor gibi bir düşünce vardı. Ya da bölgeye has acı isotun koronavirüse karşı koruduğu gibi yanlış bir algı var. Biz sıcaklığın arttığı dönemlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bu inanışların yanlış olduğunu gördük.’ ifadelerini kullandı. Erkuş, özellikle sıcaklığın yükseldiği dönemde koronavirüsün artışını gördüklerinden bahsederek, ‘Bizim sıcaklığın arttığı dönemlerde ve Türkiye'deki sıcakların başladığı dönemlerde koronavirüste en yüksek pik seviyesini gördük. Sıcakların en yüksek olduğu anlarda vaka sayımızda en fazla artış olduğu günler oldu.’ cümlelerine yer verdi. Acı biber ile ilgili iddialara yönelik de açıklama yapan Erkuş, ‘Acı biber yenildiği sıcaklarda da vakalarda artış yaşandı. Bu inanışların yanlış olduğunu bir kez daha bize gösterdi. Bunun için insanların rehavete kapılmamaları gerekiyor. Acı biber veya sıcaklar koronavirüse iyi gelmiyor. Bu yanlış bir algıdır’ ifadelerini kullandı.

KIŞ AYLARINA DİKKAT

Kış aylarına geçerken, kişilerin sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat etmesini hatırlatan Erkuş, bu tedbirlerin grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu ile yayılan hastalıkları da azaltacağını düşündüklerini dile getirerek, ‘Kış mevsiminde koronavirüse karşı hep birlikte tedbirlerimizi almalıyız. Hastanelerimizde de bu anlamda biz yoğun bakım kapasitelerimizi artırdık. Bu süreci el birliğiyle en az zayiatla atlatmaya gayret göstereceğiz. Şu anda Şanlıurfa'da koronavirüs vaka sayısında yüzde 70'lik bir azalma oldu. Son bir haftadır yatay bir dengeyi izliyoruz. Hastane doluluk oranlarında ciddi bir düşüş oldu’ açıklamasını yaptı.

TEDAVİYE ERKEN BAŞLAMAK EN DOĞRUSU

Kendi de Kovid-19’a yakalanan Erkuş, hastalığın ancak tedavi ve uyarılar ile atlatılabileceğini belirterek, ‘Benim de koronavirüs testim pozitif çıktı ve ailece kendimizi karantinaya aldık. Halsizlik ve ağrılarla uzun bir süre mücadele ettik. Tedaviye erken başlamak en doğrusudur. Kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemelidir. İlaç tedavisini kesinlikle aksatmamamız gerekiyor. Her ilacın bir yan etkisi vardır. Ancak doktorların uyguladığı ilaç tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Yine vitamin desteği çok önemlidir’ cümlelerine yer verdi.

Ayrıca Erkuş, tedbir önerilerine dikkatli şekilde uyulmasını tavsiye ederek, sosyal mesafe ve maske takma kuralından taviz verilmemesinin önemli olduğuna dikkat çekerek konuşmasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal