ABD'de Beyin Yiyen Amip Paniği!

ABD’nin Florida eyaletinde yeni bir vakaya rastlandı! Halk arasında beyin yiyen amip olarak adlandırılan Naegleria fowleri kaptığı açıklanan hastanın durumu hakkında net bir bilgi verilmezken, bölgedeki herkes uyarıldı.

06.07.2020-12:39 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-12:13) ABD'de Beyin Yiyen Amip Paniği!

Tek hücreli ve narin görülen bu amipin beyinde enfeksiyon oluşmasına neden olduğunu ve çoğu zaman ölümle sonuçlandığı biliniyor. BBC Türkçe’nin haberine göre göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, yalnızdan burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor.

BÖLGEDE YAŞAYANLAR UYARILDI

Enfeksiyonlar ABD’nin güney eyaletlerinde görülüyor. 1962’den bu yana Florida’da sadece 37 vaka rapor edildi.

Fakat enfeksiyonun ölüme neden olmasından dolayı Florida Sağlık Dairesi (DOH), Hillsborough bölgesinde yaşayan vatandaşlar için uyarı yayımladı. Özellikle çeşmeler, göl, nehir, yapay göl ve kanallar gibi su kaynaklarında dikkatli olunması konusunda çağrıda bulunuldu.

YAZ AYLARINDA DAHA YAYGIN GÖRÜLÜYOR!

Bu enfeksiyonun Temmuz, Ağustos ve Eylül’de aylarında görülmesinin çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Burun yoluyla Naegleria fowleri kapan kişilerde şu belirtiler görülür: yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, boyun tutulması ve baş ağrısı. Hastalar genellikle bir hafta içerisinde hayatını kaybeder.

DOH, hastalığın çok hızlı ilerlemesi ve hızlı bir ölüme neden olmasından dolayı bu belirtilerin görüldüğü kişilerin acilen sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istedi.

Yapılan açıklamada, “Unutmayın, bu hastalık çok nadir görülüyor. Etkili bir önleme stratejisiyle güvenli bir yüzme sezonu geçirilmesinin sağlanması mümkün” denildi.

KAPLICALARDA VE İYİ KLORLANMAMIŞ HAVUZLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar, beyin dokusunun hızlıca yok olmasına neden olan Naegleria fowleri’nin jeotermal sularda ve iyi klorlanmamış havuz sularında da bulunabileceğini açıkladı.

Naegleria fowleri’nin yutulması halinde hastalığa neden olmadığı da belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal