7 Saatten Az Uyku Verimliliği Düşürebilir

Uykunun vücut sağlığı için oldukça önemli olduğu biliniyor. Uzmanlar ise uyku ihtiyacının özellikle okul çağındaki çocuklar için yeterli seviyede olması gerektiğinin altını çiziyor. Tıpkı sağlıklı beslenmek gibi yeterli uyku uyumak da hayati bir önem taşıyor.

30.09.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-12:15) 7 Saatten Az Uyku Verimliliği Düşürebilir

Vücuttaki fonksiyonların sağlıklı bir biçimde işlemesi için, vücudun uykuya doyması son derece önemli. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, okul başarısını yükseltmek adına uyku süresinin 7 saatin altına inmemesi gerektiğini belirtti.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte eğitim sisteminde değişime gidilmesi, öğrencilerin yaşam düzeninde değişikliklere yol açtığını aktardı. 

Düzenli uyku uyumanın öğrenim döneminde çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, uyku ihtiyacının çevresel ve genetik faktörlerle kişiye özel belirlendiğini söyleyerek, uyku gereksinimin yeterli şekilde karşılanması gerektiğini ifade etti.

Salgının etkisinin devam ettiği bu süreçte, çocukların eğitiminin de bu durumdan oldukça etkilendiğini belirterek, ‘İlköğretimden üniversiteye kadar uzaktan eğitim yönteminin yaygın biçimde kullanılmaya başlanması önemli bir değişiklik. Okul ortamının getirdiği düzen ve sosyal çevreden uzakta, evin rahat ortamı günlük yaşam düzenini de etkiledi. Öğrenciler daha geç yatmaya, daha geç kalkmaya, gün içinde daha fazla ara uykular uyumaya başladı. Kısacası uyku düzeni bozuldu.’ açıklamasını yaptı.

UYKU DÜZENİ OBEZİTE İLE İLİŞKİLİ

Uykunun kendi içinde evreleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, sağlıklı bir uykunun tek seferde bölünmeden alınması gerektiğini vurguladı.

Uykunun düzenli ve sağlıklı şekilde olması, öğrenim dönemindeki başarıyı olumlu etkilediğini ve kişinin daha fazla verim aldığını söyleyen Öztürk, ‘Uyku düzeninin bozulması, beraberinde önemli sonuçlar getirir. Örneğin, daha geç yatan bireyler acıktıkları için gece geç saatlerde atıştırma eğiliminde olurlar. Obezite riski artar.’ ifadelerini kullanarak obezite ihtimaline dikkat çekti. Büyüme çağındaki çocukları da olumsuz etkileyebileceiğinden bahseden Prof. Dr. Öztürk,  ‘Özellikle büyüme ve gelişme döneminde uykusuz kalanlarda büyüme hormonu salgısı etkileneceği için boyları kısa kalabilir. Tüm yaş gruplarında dikkati toplama, öğrenme ve hatırlama bozulabilir. Bu da akademik başarının düşmesine yol açabilir. Okul başarısını artırmak için yatma ve kalkma saatleri düzenli olmalı. Uyku süresi 7 saatin altına düşmemeli. Gün içinde boş kalındığında uyku uyumamalı, bunun yerine hafif ve orta düzeyde egzersiz yapılmalı’ cümlelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal