13 Aşıdan 3'ü İnsan Denemeleri Aşamasına Geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayvanlar üzerinde denenen 3 aşının, 10 hayvan üzerinde başarılı sonuç elde ettiğini ve bu sebeple insanlar üzerinde denenecek aşamaya gelindiğini aktardı.

07.10.2020-16:11 - (Son Güncelleme: 07.10.2020-17:11) 13 Aşıdan 3'ü İnsan Denemeleri Aşamasına Geldi

13 aşı çalışmamız olduğundan ve bu aşı çalışmalarımızdan 3 tanesinin insanlar üzerinde denenmeye başladığınan bahseden Bakan Koca, aşı denenen 10 transgenik hayvanın ölmediğinin ve akciğerlerinde virüs belirtisine rastlanmadının altını çizerek aşılanmayan 9 hayvanın içinden 5 tanesinin öldüğünü ve diğerlerinin akciğerlerinde virüse rastlandığını aktardı. 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’yle belirledikleri en önemli hedefin ilaç, aşı, tıbbi malzeme ve cihazda dışa bağılılığı bitirmek olduğunu söyleyerek, bu konulardaki millîleşme adına çok önemli adımların atıldığını dile getirdi. Koca, pandemiden önce özellikle aşı çalışmaları ile ilgili Kore, Küba, Bangladeş, Endonezya ve Avrupa’daki merkezlerle ortak aşı çalışmaları yürüttüklerinden ve bu süreçte önemli bilgiler edindiklerinden bahsetti.

Hayvan deneylerinin geride bırakıldığı bu günlerde atılacak adımın önemine değinen Bakan Koca, Kovid aşısı geliştirmek için Almanya, Rusya, Çin, İngiltere gibi ülkelerle aynı kulvarda olduğumuzu aktararak, Sağlık Bakanlığı olarak teknolojik, mali ve insan gücü olarak bütün imkanları bu iş için kullandıklarını belirtti.

Bakan Koca aşı ile ilgili, ‘Kovid-19’a yönelik toplamda 13 aşı çalışmamız var. 3 aşımız insan denemeleri aşamasına geldi. Hayvan denemelerinde olumlu sonuçlar aldık. Yerli Kovid-19 aşımızın challenge (meydan okuma) çalışmasında 10 transgenik hayvan aşılandı. Kontrol grubundaki 9 hayvana ise aşı yapılmadı. Sonuçlar şöyle: İki hafta sonra her iki gruptan aşı yapılan 10 hayvanda virüs verildiği hâlde herhangi bir ölüm olmadı, akciğerlerinde de virüs tespit edilmedi. Oysa kontrol grubunda, yani aşı yapılmayan ve virüse maruz bırakılan 9 transgenik hayvanda bambaşka sonuçlar gördük. Bunlardan 4’ü öldü, 5’inin akciğerlerinde de virüs tespit edildi’ açıklamalarına yer verdi.

Kovid-19 ilaçları üretimiyle ilgili ise Fahrettin Koca, yerlileşme ve millîleşme için atılan adımların karşılığının alındığını söyledi. Dünya genelinde maske, tulum, eldiven gibi ürünlerde ve solunum cihazları yetersizliği gibi ciddi krizlerin yaşandığını hatırlatan Bakan Koca, bizim kendi ihtiyaçlarımızı karşıladığımızı ve bunun yanı sıra 150’nin üzerinde ülkeye yardım gönderdiğimizi belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal