Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Birçok kişinin severek tükettiği kahvenin sağlık açısından çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Peki kahvenin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde...

04.01.2020-13:24 - (Son Güncelleme: 20.11.2021-17:20) Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Birçok kişinin severek tükettiği kahvenin sağlık açısından çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Peki kahvenin faydaları nelerdir? Kahve zayıflatır mı? Kahve içerken nelere dikkat etmeliyiz? Çok sevdiğimiz kahve ile ilgili bilinmeyenler haberimizde…

Araştırmalar günde yaklaşık 400 miligram kafein tüketmenin ölüm oranının azalttığını ortaya çıkarttı. Yapılan bir araştırmaya göre 30 yıldır gözlem altına alınan insanlarda kahve tüketenlerin, tüketmeyenlere göre erken ölme olasılıkları yüzde 15 daha az olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın en dikkat çekici bulgusu ise erkek ve kadınlarda intihar etme riskini yüzde 50 oranında azaldığı görüldü. 

HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR!

Kahve tüketiminin; tip-2 diyabet, Alzheimer, Parkinson ve bunama (demans) gibi sinir sistemi hastalıkları ve siroz gibi karaciğer hastalıklarına ayrıca karaciğer ve kolorektal kanserlerine karşı koruyucu rol oynadığı yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır.

ENERJİ VERİYOR!

Kahvenin içindeki kafein; kan dolaşımından beyne geçerek norepinefrin ve dopamin salgısını artırır. Bu, kişinin bilişsel fonksiyonlarını artırarak, daha aktif, enerjik ve daha dakik olmasını sağlar.

YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIYOR


Özellikle bir fincan kahvenin, spordan ve masajdan yarım saat önce tüketimi; yağ hücrelerinin yakımını hızlandırdığı gibi egzersiz sırasındaki performansı artırarak egzersiz yapma süresini uzatır. Verimli bir egzersiz sağlaması ile kas gelişimine de yardımcı olabilir.

KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR

Vücudunuzdaki leptin hormonunun seviyesi düşük olduğunda bedeniniz yağ depolamaya başlar bu da kilo almanıza neden olur. Ama kahve bedeninizdeki hormon seviyelerini yükseltir. Kahve bağımlısı insanların kilo almasının uzun sürmesinin ve yaptıkları egzersizlerin hızlı sonuç vermesinin sebebi de bu diyebiliriz.

KABIZLIĞI ÖNLER

Laktasif ve diüretik özelliğinden dolayı kahve kabızlığı önler, bağırsakları çalıştırır ve sık tuvalete çıkmayı sağlar.

VİTAMİN VE MİNERAL ZENGİNİ 

Kahve, enerji metabolizmasında rol oynayan B vitaminleri (riboflavin, niasin, pantetonik asit), magnezyum, potasyum ve manganez gibi birçok vitamin ve mineralden zengindir.

HÜCRELERİ GENÇ TUTAR

Antioksidanlardan zengin olan kahve, bu sayede hücrelerin yaşlanmasını önler.

kahvenin faydaları

DEPRESYONU GİDERİR

Kahvenin depresyonu azalttığı yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. Günde bir iki fincan kafeinli kahve içen kadınların hiç içmeyenlere göre depresyona girme riskinin daha az olduğu tespit edildi. Araştırmalar günde 2-3 fincan kahve içen kadınlarda depresyona girme ihtimalinin yüzde 15, 4 veya daha fazla içenlerde ise yüzde 20 azaldığını ortaya koyuyor.

DİYABETE KARŞI KAHVE TÜKETİN

Günlük 3 fincanı geçmeyen kahve tüketimi, yeterli ve dengeli beslenme ile diyabet, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıp yaşam süresini uzatabilir.

BEYİN FONKSİYONLARINI GÜÇLENDİRİYOR!

Son araştırmalar, kahvenin içindeki henüz ne olduğu belirlenemeyen bir şeyin alzheimer hastalığını önlediğini ortaya çıkartıyor.  Günde 4 veya 5 fincan kahve tüketiminin, hastalığın oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini azalttığı ve böylece alzheimera karşı bizi koruduğu tahmin ediliyor. 

PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR

Günde 6 fincan kahve, erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinin en tehlikeli türüne yakalanma riskini yüzde 60’a varan oranda düşürüyor. Araştırmacılara göre diğer prostat kanseri türlerinde de kahve yüzde 20 oranında riski düşürüyor.

PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIR

Günde birkaç fincan kahve içmenin Parkinson hastalığının gelişimini yüzde 25 oranında geriletebildiği de bu içecek hakkında olumlu bir diğer iddia. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR


Araştırmalara göre kahve tüketimi erken ölüm riskini azaltıyor. Yani ne kadar çok kahve içerseniz risk o kadar azalıyor diyebiliriz.  Bunun sebebi ise kahvenin bağışıklık sisteminizi harekete geçirip onu daha sağlıklı ve güçlü bir hale sokması. 

Ayrıca kahve karaciğeriniz, kalbiniz ve sindirim sisteminiz için de çok yararlı. Unutmayın hazır kahveler sindirim sistemine zarar verdiği ve daha fazla kimyasal madde içerdiği için doğal olarak öğütülmüş taze kahve içmek daha sağlıklı!

BAŞ AĞRISINI GİDERİR

Doğal kahvenin içinde bulunan kafein baş ağrısını ve migreni tedavi edebilir. Ama ağrı kesicilerle kıyaslandığında ağrı kesicilerin daha etkili olduğu biliniyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Kahveden alınan uyarıcılar sadece ruh halinizi değiştirmekle kalmaz aynı zamanda yaratıcılığınızı ve kısa süreli hafızanızı da geliştirir. Öğrendiğimiz tüm bilgiler ilk başta kısa süreli hafızamıza depolandığından ve yaklaşık bir saat sonra uzun süreli belleğimize aktarıldığından kahvenin yararı yadsınamaz.

GÜNDE 400 MİLİGRAM KAHVEYİ AŞMAYIN

Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli. Fakat kafeinin tolere edilme derecesi; kişinin genetik ve fiziksel özelliklerine, kahvenin tüketim sıklığı ve miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal