Rusya'nın Suriye büyükelçisinden Türkiye'nin olası operasyonuna yönelik tehdit içeren açıklaması!

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine ilişkin yeni bir askeri operasyon sinyali vermesinin ardından dünya gündemine bomba gibi düştü. İşte haberin detayları...

15.06.2022-13:17 - (Son Güncelleme: 15.06.2022-13:17)

Yıllardır içinde kaosun, şiddetin ve belirsizliğin hüküm sürmeye devam ettiği Suriye'deki aktörlerden biri olan Rusya Türkiye karşıtı bir açıklama yaptı. Son haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye askeri bir operasyon düzenlenebileceğinin sinyalini vermesinin ardından Rusya'dan flaş açıklama geldi. 


''Olası bir askeri operasyon düzenlemek akıllıca olmayacak'' 

Rus haber ajansı RIA konuya yönelik, Rusya'nın Suriye Büyükelçisi Alexander Lavrentyev'in sözlerini kamuoyuna aktardı. Lavrentyev, Türkiye'nin Suriye'ye olası bir askeri operasyon düzenlemesinin "akıllıca olmayacağını" dile getirdi. Rus diplomat, "Böyle bir askeri operasyon gerilimi artırarak durumu istikrarsızlaştırabilir" diye söyledi. 

Cenevre, Suriye’de çözüm için uygun değil 

Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan'da Türkiye, İran, Suriye hükümetlerinden temsilcilerle ve Suriyeli muhaliflerle bir araya gelen Lavrentyev, Cenevre'nin Suriye'deki çözüm için uygun olmadığını aktardı. 

Peki ne olmuştu? 

Geçmişte sınır güvenliğini korumak ve hain terör örgütleriyle mücadele etmek için Suriye'ye karşı operasyon düzenleyen Türkiye, Suriye'de terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin saldırılarının artmasının ardından operasyon sinyali vermişti. 2019 yılında Washington ve Rusya arasında yapılmış olan anlaşmayı terör örgütlerinin ihlal ettiğini aktaran Ankara sınır güvenliğini sağlamak için askeri operasyon yapılacağının işaretini vermişti. Yapılan açıklamalarda son dönemde terör örgütü PKK/YPG/PYD'nin saldırılarının arttığına değinilmişti. Ancak bu yaklaşıma Moskova ve Washington tepki göstermişti. Her iki ülke de böyle bir operasyon karşısında endişe ettiklerini açıklamıştı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal