Rus askerler çekilmek zorunda kaldı! Putin'in kutlama mesajına gölge düşüren fotoğraf: Adaya bayrak dikildi

Putin'in kutlama mesajına gölge düşüren fotoğraf yayınlandı, Rus askerlerin çekilmek zorunda kaldığı küçük adada artık Ukrayna bayrağı var.

04.07.2022-16:50 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-16:50) Rus askerler çekilmek zorunda kaldı! Putin'in kutlama mesajına gölge düşüren fotoğraf: Adaya bayrak dikildi

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat sabahı verdiği emirle birlikte başlayan savaşta bir dönem kapanırken, Rus birliklerinin çekildiği adada yeniden Ukrayna bayrağı dalgalanıyor.

Dünyayı derin ölçüde etkileyen Ukrayna işgalinde dördüncü ayın bittiği Haziran ayı sonunlarında Donetsk bölgesindeki kilit derecede önemli olan şehir kaybedildi. Rus işgalciler Kiev yenilgisinin sonrasında ana hedef olarak yol izledikleri Donbas'ta yer alan Severodonetsk şehrini haftalarca bombalar atarak adeta kuşatma altında tuttuktan sonra eline geçirdi.

Ukrayna ordusu Severodonetsk'ten geri çekilirken, Rus birlikleri nehrin öteki tarafında yer alan Lysychansk'a saldırı girişimlerinde bulundu. Kardeş şehirler Severodonetsk ve Lysychansk arasında sadece Siverskyi Donetsk Nehri vardı.


Lysychansk bölgesine taşınan muharebe yaklaşık bir hafta sürdü, Ukrayna ordusu bir kez daha geri çekilmek zorunda kaldı. Pazar günü ise hem Kiev hem de Moskova şehrin el değiştirdiğini duyurdu.

Ruslar, Lysychansk'ı işgal ederek Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta tamamen kontrolü sağlamayı planlıyordu.

Rus lider Putin, bugün yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, Lysychansk'ı işgal ederek Lugansk'ın tamamını ele geçiren ordu birliklerini kutladı. Rus lider Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya Lugansk'taki saldırıların durmasını fakat diğer bölgelerdeki askeri taarruzun devam etmesi emrini verdi.

Batılı müttefiklerinin göndereceği yeni silahları bekleyen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, askerlerinin taktikleri ve 'modern silah tedarikindeki artışla' Lysychansk'ı geri döneceğini söyledi. Ukrayna'da doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgeleri Donbas adlı alanı oluşturmakta. Rus lider Vladimir Putin, işgalden iki gün önce kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımıştı.


Yeni savunma hattı açıldı

Lugansk Valisi Sergey Hayday, bu sabah yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda henüz savaşta yenilmediklerini ve yalnızca bir muharebe kaybettiklerini dile getirdi. Lugansk'ın tamamen yitirilmesinin acı verici olduğunu dile getiren Lugansk Valisi Sergey Hayday, Rus işgalcilerin yeni hedefinin Donetsk olacağı bilgisini verdi.

Lugansk Valisi Sergey Hayday'ın vermiş olduğu bilgilerden en dikkat çekici olanlarından birisi ise, Ukrayna ordusunun kayıpların önüne geçmek için Lysychansk'tan çekilme kararı aldığı ve çekilme esnasında herhangi bir kaybın yaşanmadığıydı.

Donbas'ta bulunan BBC muhabiri Jonathan Bale ise Lysychansk'ın düşmesinin savaşın bittiği anlamına gelmediğini dile getiriyor. Bale, Ukrayna ordusunun halihazırda Bakhmut ve Slovyansk arasında yeni bir savunma hattına hazırlık yaptığını dile getiriyor.

İngiliz The Times gazetesinin vermiş olduğu bilgilerde, bugünkü sayısında iki ayrı cephede aynı anda savaşan Ukrayna'nın hafta sonu Lysychansk'ta hayal kırıklığına yol açan bir yenilgi yaşadığını, işgalcilerin zaferini sağlayan en önemli etkenin topçu atışları olduğunu manşete aldı.

Gazetenin başyazısında ise Ukrayna'ya gönderilen silah sevkiyatının çok yavaş olduğu açıklanırken, Rusların ise kendi fabrikalarında ürettikleri mühimmatlarla birlikte Donbas'ta ilerlediği kaydedildi.

'Ukrayna'nın silaha ihtiyacı var, beyaz bayrağa değil' şeklinde yazı yayımlayan The Times, Ukrayna birliklerinin gerektiği gibi iyice desteklendiğinde Rus işgalcileri geri püskürtme ve ilerleyişi terse çevirme yeteneğinin olağanüstü olacağını vurguladı.


Bayrak çekildi

Güney cephesinde ise haftalarca süre gelen muharebelerin sonucunda Rus işgalcilerin çekildiği Yılan Adası'na bugün bir kez daha Ukrayna bayrağı dikildi.

Ukrayna işgalinin başladığı ilk günlerden bu güne Yılan Adası, sembolik anlamı ve coğrafi önemi ile savaşın önemli başlıklarından birisi olarak  yer alıyordu. Rusya tarafından ele geçirilen bu küçük kayalık ada, Karadeniz'deki stratejik konumu nedeniyle savaşın bir cephesi haline geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı çekilmenin tahıl koridoru için açıldığını açıklamıştı lakin Rus ordusunun Telegram hesabı ise, Ukrayna tarafından ateşlenen Fransız Ceasar toplarının adayı vurduğunu ve söz konusu şartlar altında Yılan Adası'nı kontrol etmenin bir intihar görevi olduğunu söylemişti.

Sembolik bir zafer

Ukrayna'nın yayınlamış olduğu görüntülerde ise adadan dumanların yükseldiği geçtiğimiz günlerde net bir şekilde görülmüştü. Kiev, patlama seslerinin sonrasında adada hiçbir Rus askerinin kalmadığını duyurmuştu.

Sadece yarım kilometrekare büyüklüğünde olan Yılan Adası'nın, Karadeniz'in batı bölümünün kontrolü açısından önemi bir hayli büyük.

The Times'ın başyazısında Yılan Adası'nın geri alınmasından da bahsedildi. Gazetenin vermiş olduğu bilgiler ışığında, Karadeniz'deki adanın geri alınması önemli sembolik bir zafer olarak nitelendirildi.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal