15.06.2020-16:18 (Son Güncelleme:20.04.2024-00:08)


1

Roma kenti, dünyada pek çok insanın görmek istediği kentlerden biridir. Her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. İnsanların ziyaret etmesinin nedeni Roma’da gezilecek tarihi yerler çok fazladır. Roma kenti, tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Roma’da Gezilecek Tarihi Yerler nelerdir? Roma’da gezilecek tarihi yerler ve özellikleri aşağıda verilmektedir.



2

Foro Romano (Roma Forum)

Foro Romano (Roma Forum)

Foro Romano, Roma şehrinin batısındadır. Foro Romano, sosyal buluşma, bildiri, ticaret, ibadet gibi nedenlerle yapılmıştır. Roma İmparatorluğu için çok önemli mekan olmuştur. Roma Forum mekanı Julius Caesar, tarafından M.Ö. 50 yıllarında yaptırılmaya başlanmış Augustus arafından yapımına devam edilmiş; daha sonra Flavian hanedanları Vespasian, Nerva ve Trajan gibi idareciler tarafından devam ettirilmiştir.



3

Foro Romano’da M.S. 3. Yüzyılda, bir yangın çıkmış, bu yangında binaların çoğu yanmıştır. Visigotların ele geçirdiği şehir, harab edilmiştir. Her dönemde, restorasyon geçirmiş, fakat bu restorasyonlarda eski korunamamış, yerine yenisi inşa edilmiştir.



4

Antiquarium Ve Titus Kemeri

Antiquarium Ve Titus Kemeri

Antiquarium, tarihi meydandaki ana müzedir. Bu müzedeki tarihi eserler bir bütünlük oluşturur. Demir çağına ait tarihi eserlerden olan iskelet, ahşap tabutlar, çiniler, mozaikler, heykeller, sütun başlıkları gibi zengin bir koleksiyon vardır.



5

Titus, M.S. 70’de Domitian tarafından yaptırılan Titus kemeri Judea tarafından yapılmıştır. Titus Kemeri çok defa restorasyon görmüştür. Titus Kemeri üzerinde, çok önemli rölyefler günümüze kadar gelebilmiştir. Rölyeflerden birinde, Zafer Simgesi Nike ve Titus iki tekerlekli bir araba ile giderken, halk ve senato Nike ve Titus’a eşlik ettiği resmedilmiştir.



6

Constantine Ve Maxentius Bazilikası

Constantine Ve Maxentius Bazilikası

Maxentius Bazilikası tapınağı M.S. 309 yılında inşa edilmiştir. Maxentius Bazilikası, Santi Cosima e Damiano kilisesinin girişi olarak kullanılmaktadır. Burada 16. Yüzyılda yapılmış İsa ve havarilerinin olduğu bir mozaik bulunmaktadır. Constantine, M. S.4. yüzyılda yapılmıştır. Bu iki eser de Roma İmparatorun isminden alınmış adlardır. Görkemiyle hala ayakta durmaktadırlar. Bu yapı, eskiden Forumun en büyük ve önemli eseriydi



7

Curia (Senato Binası)

Curia (Senato Binası)

Curia, Julius Caesar, tarafından yaptırılmıştır. M.S.3.yüzyılda İmparator Diocletian tarafından yeniden inşa edilmiştir. Cumhuriyetin senato binası olmuştur. Curia, politik görüşlerin tartışıldığı sonuca ulaştırıldığı bir binaydı. Roma İmparatorluğun çöküşünden sonra kilise olarak kullanılmıştır.



8

300 Roma senatörünün sandalyelere oturduğu ve gündelik sorunları tartıştığı üç geniş basamağı bulunmaktadır. Bu basamaklar arasında konuşmacı heykeli bulunmaktadır. sarı, kırmızı, beyaz, yeşil mermerden yapılmış yer döşemesi günümüze kadar bozulmadan gelebilmiştir. Ayrıca mermer rölyefler de bulunmaktadır.



9

House Of Vestal Virgins

House Of Vestal Virgins

House of Vestal Virgins, M.S.2. yüzyılda Nero tarafından yaptırılmıştır. Vesta, Romalıların ev ve aile sembollüydü. Vestal Virgins, Vesta tapınağına görmeye gelen, tapınağın ateşini sürekli yanık tutan kadınların adıdır.



10

Rosta

Rosta

Rosta, kısa bir duvardır, Forum’un en önemli yerlerinden birdir. Vatandaşlar, bu duvar üzerinde Forum’da yapılan tartışmaları izlerlerdi.



11

Via Sacra

Via Sacra

Colosseum’a çıkan antik Romanın en önemli caddesidir. İmparatorlar, başarılarını kutlamak amacıyla Jupiter’in Capitoline Tapınağın’a gidip teşekkürlerini sunarken, Via Savra’da, görkemli bir geçit töreni yapılırmış.



12

Santa Maria Antiqua ve Castor Ve Pollux Tapınağı

Santa Maria Antiqua ve Castor Ve Pollux Tapınağı

Santa Maria Antiqua, ibadethaneye çevrilmiş ilk kamu binasıdır. Castor ve Pollux, eski çağdan günümüze kalan tapınaklardır.



13

Colosseo (Kolezyum)

Colosseo (Kolezyum)

Kolezyum, Roma İmparatorluğu tarafından M.S. 70-80 yılları arasında inşa edilmiştir. Kentin ortasına kurulmuş, Roma İmparatorluğunun en büyük tiyatrosuydu. Kolezyum’da gladyatör gösterileri, vahşi hayvan avları ve diğer eğlence gösterileri yapılmakta idi. Roma İmparatorluğu’nun, günümüze kalmış, görkemini koruyan en önemli yapısıdır.



14

Foro Augusto (Augustus Forumu)

Foro Augusto (Augustus Forumu)

Fora Augusto, yuvarlak tuğla bir cephedir ve forumun bir bölümüdür.



15

Foro Traıano (Trajan Forum)

Foro Traıano (Trajan Forum)

Foro Traiano, M.S. 107 yılında inşa edilmiştir. Kütüphane, kilise, dükkan ve evlerden oluşmuş bir alandır. Ticarettin merkezlerinden biriydi. Günümüze pek kalıntı kalmamıştır. Foro Traiano’da kıtlık günlerinde halka dağıtılmak üzere bir mısır deposu vardı.



16

Via Dei Fori Imperiali

Via  Dei  Fori Imperiali

Via Dei Fori İmperiali, Roma ve ortaçağ geçitlerinin alanıymış. Mussolini, tarafından tahrip edilmiştir. Roma İmparatorluğu, dünyanın yaratılmış en büyük ve önemli medeniyetlerindendir. Roma kentinde, Roma İmparatorluğu’ndan günümüze kalan pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Her kesin bir gün gitmeyi hayal ettiği tarihi yerlerden biridir. Roma’da gezilecek tarihi yerler incelendi. Sıra fırsat ve vakit ayırıp, gidip, görmekte.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR