RNAV Nedir?

Havacılıkla ilgilenenler ve havacılık bölümlerinde öğrenci olanların çok sık sorduğu RNAV nedir sorusu merak uyandırmaya devam ediyor. İşte RNAV nedir diye soranların aradığı cevap.

08.05.2018-14:16 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-12:15) RNAV Nedir?

Geleneksel sistemdeki Seyrüsefer Sistemleri rotalar NAVAIDS (NAVigation AIDS) diye tabir edilen seyrüsefer yardımcıları aracılığıyla birbirine bağlantı sağlamaktadır.

NEDİR?

RNAV, uçak operasyonlarının referans alınan istasyonun seyrüsefer yardımcısı kapsamı dahiline giren ya da seyrüsefer yardımcısının kendi kapasite limitleri dahiline giren veya bunların kombinasyonundan oluşan olası havada olan bir uçuş yolunda gerçekleştirilen bir seyrüsefer metodu olup, uzun veya orta menzilli yer istasyonlarından VOR, DME, OMEGA gibi INS sisteminden veya GPS' ten aldığı bilgileri değerlendirerek pilota seyrüsefer ile ilgili tüm bilgileri önü çıkaran bir bilgisayar sistemidir.

Başka bir ifade ile anlatacak olursak RNAV, uçaklara geleneksel seyrüsefer yardımcılarının oluşturduğu bir sistemde istenilen herhangi bir uçuş yolunu kullanmayı olanak tanıyan bir seyrüsefer metodudur demek yanlış olmaz.

RNAV uygulaması sayesinde uçakların geleneksel olarak kullandıkları seyrüsefer sisteminden farklı olarak seyrüsefer yardımcıları üzerinden geçme zorunlulukları ortadan kalkmış ve bu sayede daha optimize bir uçuş yolunun ve de daha etkin bir hava trafiğin sağlanması planlanmıştır ve de bu doğrultuda sistem başarıya ulaşmıştır.

Rnav nedir

RNAV AVANTAJLARI

 Seyrüsefer yolu üzerindeki "way-point" lerin yer istasyonlarına göre belirlenme sınırlaması ortadan tamamen kalkmış olur ve bu sayede daha uygun referans noktaları tanımlanması ulaşılmak istenen yere daha kısa sürede ulaşılması sağlanır yani sonuç itibari ile uçağı kullanan pilot hava sahası en iyi şekilde kullanılabilir.

Sistemin hata toleransı neredeyse yoktur. Farklı kaynaklardan bilgi girişi söz konusu olduğundan dolayı gelen bilginin doğruluğunu kontrol etmek mümkün kılınır. Bu sayede de sistemin güvenilirliği artarak pilota güven verir.

TİPLERİ VE SEVİYELERİ

RNAV’ın iki tipi bulunmaktadır:

Basic RNAV (B-RNAV (Temel RNAV)); Uçuşun % 95'inde 5NM içinde bir pozisyon doğruluğu vermesi zaruridir. Euro-control hava sahası dahilinde 30 ya da daha üzeri yolcu taşıyan tüm uçaklar için zorunludur.

Precision RNAV (P-RNAV) (Hassas RNAV)); Uçuşun % 95'inde 1NM dahilinde bir doğruluk içinde olmalıdır. P-RNAV henüz tamamlanmamıştır.

Üç RNAV kabiliyet seviyesi bulunur:

2D RNAV, sadece yatay düzlem kabiliyeti ile ilgilidir.

3D RNAV, dikey düzlem içerisinde rehberlik kabiliyetinin ilave edildiğini belirtir.

4D RNAV, 3D RNAV’a zaman fonksiyonunun ilave edildiğini belirtir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal