Rize Valisi Kemal Çeber: Çay Tarımı İçin Gelenler 10 Gün Karantinada Kalacak

Karadeniz'de bu yıl çay toplama döneminde gidecek olan işçileri vali özellikle uyardı. Rize valisi Kemal Çeber, on gün karantina şartı getirdiklerini belirtti.

30.03.2021-17:59 - (Son Güncelleme: 30.03.2021-17:59) Rize Valisi Kemal Çeber: Çay Tarımı İçin Gelenler 10 Gün Karantinada Kalacak

Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde hasat dönemi, 830.000'e varan ölü alanı kapsayan 1 milyon üretici aile tarafından taze çay üretimine yaklaştı. Geçen yıl olduğu gibi büyük şehirlerden 100 binden fazla üretici ve işçi çay tarımı yapmak için bölgeye gelecek.

Üreticilerin çoğunun, Mayıs ayı başlarında başlaması beklenen bölgeye İstanbul ve Ankara'dan gelmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ''çok yüksek riskli iller'' arasında yerini alan Karadeniz iline çay göçü, bunun vakalarda artışa yol açabileceği endişelerini artırdı.

ON GÜN KARANTİNA ŞARTI

Büyük şehirlerden gelen çay göçmenleri 10 gün karantinaya alınacak. Bölgeye gelen çay görevlileri tahsisli konutta 10 gün kalacak ve çay tarlası ile evleri arasında kendilerini izole edecekler.

Rize Valisi Kemal Çeber, yaş çayın %70'inin üretildiği Rize'de çay sezonunda yaklaşması ile birlikte çok daha hassas olmaları gerektiğini belirtti.

Vali Çeber, ''Tam olarak çay ile ilgili faaliyetler yoğun olarak başlamadan önce vaka sayılarını tolere edilebilir seviyelere getirmemiz gerekiyor. Geçen yıl bana ‘gerekirse ben toplarım çayınızı’ dedirten şey Rizelileri ve Rize'yi çok seviyor olmam ve yöre insanına güvenmemdi. Ben inanıyorum ki yine ihtiyaç hissetsek, hadi arkadaşlar desek biz yine bu çayı toplarız.''

Vali Çeber sözlerine bu şekilde devam etti:

''Gelen yarıcılarımızın, işçilerin kendilerine tahsis edilen ikametgahta mutlaka 10 gün kalmalarını, çay bahçesi ile evleri arasında kendilerini izole etmelerini isteyeceğiz. Gelen yarıcıların, işçilerin çoğu yine çok yüksek riskli iller grubunda olan Giresun, Ordu, Gümüşhane gibi illerden geliyor. Gelecek vatandaşların da yaş grubunu düşündüğümüzde aşılama yapılmayan yaş grubu olacağından özellikle izolasyon ve karantina konulara dikkat etmeleri gerekiyor. Burada görev onları getiren ailelere düşüyor, tabii biz de denetimlerini yapacağız.'' diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal