Resmi Gazete'de Yayımlandı! Memur ve Emeklilere Ek Zam Geliyor

Emeklilere ve memurlara ek zam yapılmasını içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

22.01.2022-09:27 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-10:17)

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alarak yayımlandı ve bu şekilde de yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemeyecek, üzerlerine ihtiyati tedbir ya da ihtiyati haciz de konulamayacak.

MAAŞLARA İLAVE ZAM

Memurların büyük bir merakla beklemiş oldukları bir gelişme yaşandı. Memur maaşlarına uygulanacak olan toplu sözleşme zammı yüzde 7,5'e yükseltilmiş durumda. 2,5 puanlık fark için memur ve memur emeklisine fark ödemesi de yapılacak.

Memur ve emeklilere ek zam yasası

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM, KADEMELİ DOĞALGAZ SATIŞI

Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak - 30 Haziran 2022 tarihleri dönemi için uygulanacak artış oranı yüzde 5’ten yüzde 7,5’e yükseltilecek. Gelir ve aylık ödemesi yapılan kişilere 1500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı da 2 bin 500 liraya çıkartılacak.

BOTAŞ tarafından bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il ya da bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulaması yerine getirilebilecek. Sanayi Sicil Belgesi’ni haiz ve fiilen üretim faaliyeti ile birlikte iştigal eden ve ihracat yapan kurumların söz konusu faaliyetlerinden elde etmiş oldukları kazançlarına Kurumlar Vergisi oranı 1 puanlık indirimle yüzde 20 yerine yüzde 19 olarak uygulanacak.

BES'TE DEVLETİN KATKISI YÜKSELİYOR

BES'te belirli bir süre bulunmuş katılımcılara, kısmen ödeme alma imkanı verilecek yüzde 25 olarak tespit edilmiş olan devlet katkısı oranı yüzde 30’a çıkartılacak. 45 yaş üstü katılımcılar da talep ettikleri zaman otomatik katılım sistemine dahil edilebilecek. BES’e ödenen katkı paylarına yönelik gerçekleştirilen düzenleme, sistem içerisinde yer alan katılımcılara da uygulanacak. Cumhurbaşkanı, Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarında ödenecek destek tutarı, hesaplama yöntemi ile destekten yararlanacak gerçek kişi kapsamını belirlemeye, nihai hesap açma tarihini öne çekmeye ya da 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatmaya yetkili olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal