Regl Dönemi Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Kadınların dönem dönem yaşadıkları ve herkese göre değişen regli sancıları, oldukça zor anlara neden olmakta. Peki regli sancısı nasıl geçer? İşte detaylar…

11.08.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 14.07.2021-17:27)

Kadınların sağlık döngüsünün en önemli belirtilerinden biri düzenli regli dönemidir. Ancak her kadında farklı semptomlar gösteren regli döneminin, en sıkıntılı durumu ise şiddetli sancıdır. Peki evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle bu ağrılardan kurtulmak mümkün mü? Sizin için araştırdık…

Adet sancısı bel bölgesinde oluşan ve kişi hareket etmesinde zorluk yaşatabilen bir ağrı yaşatması ile birlikte aynı zamanda karın bölgesinde karın bölgesinin altında oluşan ağrılarla da belirti gösterebilir. Ancak kişinin yaşına ve adet durumuna göre başta ağrı, yine baş dönmesi, midede rahatsızlık gibi çeşitli belirtileri de olabilmektedir.

REGL AĞRISI NEDENLERİ

Regl ya da adet görme durumu kişinin kadınların bebek için daha iyi bir gelişim göstermesi adına rahim duvarında oluşan döllenmenin olmaması ile birlikte kanama olarak vücuttan atılma durumudur. Burada bulunan kas dokusu tarafından rahim kasılması durumu, ağrıya sebep olmaktadır. Rahmin kasılma şiddetini etkileyen prostaglandin denilen hormon her ay kadınların adet dönemi başlamadan kişiye göre bir iki gün ya da üç dört gün öncesinde rahmin kasılmalarını tetiklemeye başlar. Bu durum adet süresi içerisinde ilk 2 gün fazla olup ardından azalmaktadır. Prostaglandin hormonunu, rahmi kasma şiddeti yüksekliği ne kadar şiddetli olursa regl ağrıları da kişi de o kadar şiddetli bir şekilde belirti göstermektedir.

REGL DÖNEMİ KARIN AĞRISI NASIL GEÇER

Kadınların belirli dönemlerde yaşadıkları regl ağrıları evde yapılabilecek bazı tedavilerle hafifletebilirler. Bunlardan bazıları kişinin psikolojik olarak stresli olduğu dönemlerde yaşadığı adet durumu, adet ağrısında şiddeti artırmaktadır. Bu durumda çeşitli egzersizler ve yoga yaparak giderilebilir. Bunun dışında adet ağrısına ısı uygulayarak hafifletme yapılabilir. Bir sıcak su torbası ya da sıcak bir duşla karın bölgesine yapılan masaj yine adet sancısının giderilmesine yardımcı olacaktır. Çeşitli vitaminler alınarak da dönemsel olarak yaşanılan adet durumunun ağrısını azaltabilmektedir. Bunun dışında evde yapılabilecek diğer bir adet sancısı tedavi ise düzenli bir şekilde haftanın 3 günü ya da gün içerisinde her gün yarım saat olacak şekilde egzersizler vücudun ağrısını hafifletmede önerile bilinmektedir.

Kişiyi fazlasıyla rahatsız edecek kadar şiddetli ağrı varsa doktor tedavisi uygulanır. Doktorun önereceği bitkisel ilaçlarla birlikte aynı zamanda, alternatif tıp yöntemleri de uygulanmaktadır. Çeşitli iğneler yapılarak gerçekleştiren tedaviler aynı zamanda çeşitli tıp malzemeleri ile de ağrıyı azaltıcı ya da hafifletmesi ne yardımcı olacak yöntemler uygulanabilmektedir. 30 yaşından küçükler adet döneminde kanama durumu ağır bir şekilde gerçekleşenler, adet durumu düzensiz olanlar, sigara kullananlar ve erken yaşta ergenliğe girenler şiddetli adet durumunun altında bulunmaktadırlar. Her ay dönemsel olarak yaşanılan regl durumu kadınlarda 25 yaş ve üzeri kişilerde şiddetli bir şekilde ağrı söz konusuysa ve bu durum evde yapılabilecek çeşitli tedavi yöntemleri ile hafifletilmesine yardımcı olmuyorsa doktora başvurulması gerekmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal