Reflü nedir, belirtileri nelerdir? Reflüyü ne tetikler? Reflü hastaları için beslenme önerileri

Organlarımız arasında en önemli yerlerden birine sahip olan midemizin sağlığı, günlük yaşamımızda önemli yere sahiptir. Midemizde oluşan sorunlar can sıkıcı sonuçlara neden oluyor. Önemli mide rahatsızlıklarından reflü, milyonlarca kişinin yaşadığı yaygın sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Reflü hastaları için beslenme önerilerini bir araya derledik.

14.02.2017-15:47 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:30)

Safra, asit ve mukustan meydana gelen mide salgılarımızın ağıza kadar ya da yemek borusuna kadar yer değiştirmesine reflü denir. Sıklıkla yemeklerden sonra meydana gelen reflü, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde toplumun yüzde 20'sinden fazlasında reflü hastalığı saptandı. 

Reflü belirtileri nelerdir?

Reflü, ağzımıza kadar gelen acı yiyecek ve tat hissi ile kendini hissettirmektedir. Atipik reflüde ise yemek borusunun iç kısmında meydana gelen ödem sonrası boğazda yumru hissi ile kendini gösterebilir. Sağlıklı kişilerde midedeki asitin yemek borusuna kaçmasını engelleyen, daralıp gevşeyen halka bir yapı yer alır. 

Reflü hastalığına sahip kişilerde ise bu yapı gevşer. Bunun sonucunda da mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına yol açar. Midede asitten koruyucu bir salgı üretilmesinden dolayı mideye zararı dokunmayan bu asit, koruyucu yapısı olmayan yemek borusunun iç yüzeyine zararlıdır. 

Yanma hissi en büyük işareti!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulkerim Yılmaz, reflü hastalığına yönelik çarpıcı bilgiler verdi. Reflü belirtilerinin sık sık yaşanıp günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığında alanında iyi bir doktora başvurulması gerektiğini kaydeden Yılmaz, ''Göğüs bölgesinde tam ortada oluşan yanma hissi en sık görülen belirtisidir. Yemeklerden sonra artabilen bu yanma hissine ağza ekşi-acı tat gelmesi, boğaz ağrısı, şişkinlik, kuru öksürük, boğazda takılma hissi de eşlik edebilir'' dedi.

Yanlış beslenme reflüye davetiye çıkarıyor!

Doğru beslenmemenin reflüye davetiye çıkardığını dile getiren uzman isim, ''Alkol-sigara kullanımı, aşırı beslenme, yemek yedikten sonra hemen uzanma, kilolu olma, yanlış besin seçimleri, stres, şeker hastalığı, mide fıtığı, karın fıtığı, bazı ilaçların etkisi reflüye sebep olabilir. Reflü belirtileri sıklaşıp günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa, özellikle yutkunmada zorluk, ağrılı yutma, takılma hissi, kansızlık, kilo kaybı ve uyku bölünmesi sık yaşanıyorsa hemen hekime başvurulmalıdır. Doktorunuz hastalık öyküsüne dayanarak endoskopi yöntemleriyle teşhis koyacaktır'' diye belirtti.

Reflü belirtileri nelerdir?

Reflü hastaları sigara ve alkol tüketmemeli 

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz, reflü hastalarının uzak durması gereken yiyecek ve içecekleri ise şöyle sıraladı: ''Hekim tarafından önerilen ilaçların düzenli kullanımı, verilen beslenme ilkelerine uyum ve yaşam tarzı değişikliği ile tedavi yolu izlenir. Domates; salça içeren yemekler, soğan ve sarımsak, turp, nane ve naneli yiyecekler, portakal, greyfurt, limon gibi narenciyeler, acı biber, çemen, ketçap, hardal, baharatlar, çok ekşi-acı salata, sosları, sirke, turşu, fazla yağlı besinler ve kızartmalar, kuyruk yağı, iç yağı, margarin, tavuk derisi, sakatatlar ve salam, sosis, sucuk, pastırma gibi et ürünleri, hazır çorbalar, hazır meyve suları, çeşnili krakerler, bisküviler, çikolata, kakao içeren besinler, kahve, çay gibi kafein içeren içecekler ve yiyecekler, asitli içecekler, alkollü içecekler, sigara gibi şeylerden kaçınılmalıdır.''

Beslenme ile ilgili önemli noktalara değinen Yılmaz şunları kaydetti: ''Yemekleri çok sıcak ya da soğuk tüketmekten kaçının. Yatmadan 3 saat önce yemek yemeyi bitirin. Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, dik oturun. Düzenli egzersiz yapın ancak yemeklerden sonra güçlü egzersizlerden sakının. İyi posa kaynağı olan tahıllar ve baklagillere beslenmenizde yer verin. Karnınızı sıkıştıran giysiler giymeyin, kemer, korse, dar pantolon kullanmayın. Yatağınızın başını 15 santim kadar kaldırın. Kullandığınız ilaçları hekiminizle mutlaka paylaşın. Fazla kilonuz varsa vermek için bir diyetisyenden destek alın.''

Reflü hastaları nasıl beslenmeli?

- Lif zengini gıdalar 

- Muz 

- Brokoli 

- Elma 

- Havuç 

- Fasulye 

- Kantaron yağı 

- Papatya çayı 

- Peynir

Zeytin reflüye iyi gelir mi?

Günde birkaç zeytin çekirdeği yutmak, ülser ve gastrit gibi hastalıkların doğal tedavisinde kullanılır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal