Puantör mesleği nedir, nasıl puantör olunur? Puantör olma şartları ve görev tanımı

Hem kamu kurum kuruluşlarında hemde özel sektörde sürekli olarak karşımıza çıkan puantör kavramı, son zamanların en çok merak edilen konular arasında yer almıştır. Bu yazımızda ise puantör mesleğinin be olduğu ve nasıl puantör olunur? sorularına yanıt verirken aynı zamanda puantör olma şartlarıyla görev tanımlarına ilişkin bilgilere yer verdik.

26.06.2022-19:05 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-19:05) Puantör mesleği nedir, nasıl puantör olunur? Puantör olma şartları ve görev tanımı

İşletmelerde görev yapan çalışanların giriş ve çıkış saatleriyle birlikte fazla mesailerinin ve işe devam durumlarını takip eden puantörler, bu verileri puantör defterine kaydederler. Şantiyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörğn bazı alanlarında görev verilen puantörlük mesleği son zamanları en çok merak edilen meslek grupları arasında yer almaya başladı.

Puantör mesleği nedir, nasıl puantör olunur?

Günümüzde sayı olarak fazla personel çalıştıran iş yerlerinde ve şirketlerde çalışanların işe giriş saatlerini tutabilmek ve yapmış oldukları fazla mesailerini de hesaplama ayrı bir iş kolu olarak görülür. Mesela büyük bir inşaatta aynı anda yüzlerce hatta binlerce kişi çalışabilir. Hal böyle olunca bütün çalışanların çalışma sürelerini eksiksiz doldurup doldurmadıklarını takip etmek gerekir.

Puantör mesleği nedir, nasıl puantör olunur

Çok zor olan bu süreçte bu durumun üstesinden gelmesi için puantör mesleği getirilmiştir. Puantörler, kamu kurum ve kuruluşlarında yada özel sektörlerde çalışan tüm personellerin girişlerini ve çıkışlarını kontrol ederek, çalışma saatlerini ve yaptıkları mesailerin puantaj adı verilen kayıt defterine işleyen kişilere denir. Puantörler her ayın sonunda puantaj defterini çalışanların ücretlerinin hakları kadar yatırılması için şirket muhasebecisine teslim eder.

Puantörler, meslekleri gereği çalıştıkları şirketlerde görevi ve sorumlulukları neredeyse aynıdır. Puantörlerin görevleri kendilerine şöyle tanımlanır:

- Şirketin çalışma planını alma,

- Günlük, haftalık ve aylık çalışma planını puantaj defterine çalışanın adı, departmanı ve kimlik numarasıyla kayıt altına ama,

- Çalışanların her gün işe hangi saatlerde geldiğini, hangi saatlerde çıktığını, mola saatlerini kontrol ederek deftere işleme,

- Çalışma saatlerinde mola ve çalışma saatlerine uymayan, işe geç gelen ve erken giden kişilerin tespitini yapma ve rapor tutarak çalışanların birimlerine iletme,

- Herhangi bir mazeret sunmadan işe gelmeyen çalışan hakkında rapor tutma,

- Çalışma saatleri içinde çalışanları ziyaret eden kişileri not alırlar ve mevcutsa ziyaretçi kartı verirler,

- Çalışanların iletişim bilgileri, kan grupları, ikamet adresleri gibi gerekli bilgilerin kaydını tutma.

Gördüğünüz gibi, çok fazla çalışana sahip olan iş yerlerinde çalışanların kayıtlarını utmak ayrı bir iş olarak tanımlanır.

Puantör olma şartları

Puantör olmak için;

* TC vatandaşı olmak,

* İşine yapmaya engel bir sağlık probleminin olmaması,

* Vardiyalı çalışabilmek,

* En az ilköğretim mezunu olmak

Bu şartları sağlayan kişiler, kariyer portallarındaki puantör iş ilanlarını takip edebilirler. kamu kurum ve kuruluşlarında puantör olarak çalışabilmek için KPSS sınavına girmeniz gerekiyor.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal