Pişiğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Cildin sürekli olarak ıslak ve havasız kalması sonucu, cilt üzerinde meydana gelen tahriş olma olayına pişik denilir. Peki bebeklerde oluşan pişikler nasıl geçer? Pişik neden olur? Pişiğe ne iyi gelir? İşte tüm detaylar...

10.03.2021-12:59 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-17:21)

Yaygın bir sağlık sorunu olan pişik, genellikle sıcak havalarda, koltuk altı, apış yeri, bacak arası gibi tenin birbirine sürtünen yerlerinde terin yakmasıyla oluşan kızartılar olarak bilinmektedir. Bu durum daha çok bebeklerde, şişmanlarda ve hijyene önem vermeyen insanlarda daha çok görülmektedir. Dar kıyafetlerden ve sıcak havalarda dışarı çıkıldıktan sonra duş almaya özen gösteriniz. Vücudunuzun hiçbir yerini ıslak tutmamaya çalışın. Daha çok sıcak havalarda karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Doktora gitmeden de evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemleri deneyebilirsiniz.  

PİŞİK NEDEN OLUR? 

Pişik durumu genellikle ter birikiminden, sıcak havalardan ve hijyene önem vermemekten dolayı oluşmaktadır. Bu durum genellikle bebeklerde çok sık görülmektedir. Bebeklerde pişik genelde kirli bezin uzun süreli ıslaklığından sebep meydana gelmektedir. Kullanılan bebek bezi, temizlik mendili gibi ürünlerin alerji yapması sonucu pişik oluşur. Ayrıca bebeğin banyo veya terleme sonrası cildinin düzgün kurutulmamasından ve bebeklerdeki ishal sonucu da oluşabilmektedir. 


Çocuklarda pişik ise genellikle hassas vücut yapısından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca çocuklar çok fazla asitli, baharatlı ve acı içeren yiyecekler tüketmemeleri gerekmektedir. Çok fazla tüketildiği zaman cilt üzerinde kızarıklar ve kabarcıklar meydana gelmektedir. Yetişkinlerde pişik sorunu ise genellikle; Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde meydana gelir. Bunun nedeni düşük bağışıklık sisteminden dolayı yaşanan mantar enfeksiyonları özellikle kasıkta ve vajinal bölgede oluşmaktadır. Bir diğer sebebi ise bakteriler ve hijyen kurallarına uyulmaması en önemli etkenlerdendir. 

PİŞİĞİ EN ÇABUK NE GEÇİRİR?

Bebeklerde pişiğin geçmesi için; Bebeğin bezini değiştirirken, etkilenen alan üzerinde vazelin sürün. Bu vazelini uygulamadan önce bebeğinizin altını ılık bir su ve yumuşak bir havlu ile temizleyerek iyice kuruduğundan emin olunuz. Daha sonra sık sık bez kontrolü yapınız. Bez değiştirirken bebeğinizin altının tamamen kuru olması sağlanmalıdır. Daha sonra ince bir tabaka halinde koruyucu pişik kremi kızaran ve kabaran bölgeye uygulanmalıdır.


Cilt üzerinde meydana gelen pişiğe doktora gitmeden de evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: 

- Zeytinyağı ve lavanta yağını cilt üzerinde meydana gelen pişiğe sürebilirsiniz. Bu yağlar özellikle de bebeklerde oluşan pişiklerde hızlı sonuçlar vermektedir. 

- Bir damla lavanta ya da gül yağını şeftali çekirdeği yağı ile de pişik olan cilde masaj yaparak sürebilirsiniz. Bölgeyi temizlerken hercai menekşe çayını kullanabilirsiniz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal