Perseverance'in Mars'a İnişinde Türk İmzası: Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe Kimdir?

18 Şubat 2021 tarihinde dünyanın heyecanlı bekleyişi eşliğinde Mars'a iniş gerçekleştiren Perseverance hakkında yeni detaylar gelmeye devam ediyor. Buna göre Perseverance'nin Mars'a yumuşak inişi Türk mühendis Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin algoritması ile yönetildi. Peki, Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe kimdir?

01.03.2021-13:55 - (Son Güncelleme: 01.03.2021-13:55) Perseverance'in Mars'a İnişinde Türk İmzası: Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe Kimdir?

Kızıl gezegende yaşam izleri arayacak olan Perseverance, fırlatılmasından 7 ay sonra, 18 Şubat'ta Mars'a yumuşak iniş gerçekleştirdi.  İnişinin ardından üzerindeki son teknoloji donanımlarıyla ses ve görüntü paylaşan Perseverance, Mars'a dair hayalleri canlandırdı. Bu başarılı çalışma neticesinde haklı övgüler alan NASA, aracın Mars'a sorunsuz bir şekilde inişini Türk mühendis Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin geliştirdiği algoritma ile yönetti.

Algoritma hakkında BBC Türkçe'nin Behçet Açıkmeşe ile yaptığı röportaj, Açıkmeşe'nin aynı zamanda 6 Ağustos 2012'de Mars'a ulaşan Curiosity'nin daha geniş bir alanda inceleme yapabilmesine de katkı sunduğunu ortaya koydu.

PROF. DR. BEHÇET AÇIKMEŞE KİMDİR?

Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe, 1992 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Ardından Purdue Üniversitesi'ne giderek yüksek lisans ve doktora öğrenimini gerçekleştirdi. Başarılı bir öğrencilik yaşamının ardından NASA'nın Güdüm Kontrol Analiz Grubu Jet Propulsion Loboratuary'de (JPL) çalışmaya başladı.

Açıkmeşe'nin JPL'de geliştirdiği ilk algoritma, Curiosity'nin potansiyelini arttırarak aracın daha geniş bir sahada araştırma yapmasına imkân sağladı.

JPL’de yaklaşık 10 yıl görev üstlenen Prof. Açıkmeşe, şimdilerde Washington Üniversitesi'nde çalışmalarına hız kesmeden devam ederken aynı zamanda Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin ile ortak bir proje üzerinde çalışıyor.

JPL’den ayrılışından 9 yıl sonra, Açıkmeşe’nin Curiosity için geliştirdiği algoritma, 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş gerçekleştiren Perseverance isimli uzay aracının yumuşak inişine uyarlandı ve görevin başarılı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağladı.

ALGORİTMA NASIL ÇALIŞIYOR?

Dünya ile Mars arasındaki veri iletimi 12 dakika sürüyor. Yani Mars’a indirilen araçlarda herhangi bir sorun yaşanması durumunda dünyadaki ekipler 12 dakika sonra müdahale edebiliyor. Araçların Mars atmosferinden yüzeye inmesi için ise 7 dakikalık bir zaman dilimine ihtiyaç duyuluyor. Dışarıdan herhangi bir müdahale olamayacağı için aracın içindeki otonom sistemlerin doğru bir şekilde çalışması, akıllı navigasyonun iniş yapılacak yere kendi başına karar vermesi gerekiyor. İşte Açıkmeşe’nin algoritması burada devreye giriyor. Aracın indirilmesi için kullanılan roketler bir süre sonra vinç yardımıyla aracı yüzeye bırakıp motorlarını devreye sokarak araçtan uzağa serbest düşüş yapıyor. Bu sayede iniş esnasında herhangi bir kaza yaşanmasının önüne geçiliyor. 

Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin en önemli NASA görevlerinden birine katkı sağlaması, uzay yolunda yeni adımlar atmaya hazırlanan Türkiye için önemli bir umut ışığı oldu. 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal