Otomobillerde fiyat değişikliği yapıldı! İkinci el ve sıfır araçlara zam geldi

Gelen son dakika haberleri üzerine otomobil fiyatların da zam gündeme geldi. Araç sahibi olmak isteyenleri üzen zam haberi döviz kurunda yaşanan artışların etkileri olarak yansımaktadır. Sıfır araçlarda ve ikinci el otomobillerde büyük oranda zam söz konusu. Sıfır araçlara ne kadar zam geldi? İkinci el araçlara ne kadar zam geldi?

02.06.2022-21:35 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-09:34) Otomobillerde fiyat değişikliği yapıldı! İkinci el ve sıfır araçlara zam geldi

Türkiye de sıfır araçlara ve ikinci el otomobillere zam gelmesi üzerine hala satışlar yüksek hızıyla devam ediyor. Otomotiv de bulunan birçok marka fiyatları değiştirirken kalanlar ise bugün fiyatlarını güncelledi. Akaryakıta gelen peş peşe zamlarda sonra araç fiyatlarındaki artışın ne kadar olacağı merak edilmeye başlandı.

Sıfır arabalarda %10 zam gelirken ikinci el araçlarda ise bu zam oranı %25'leri bulmaktadır. Sektör de yetkili kişilerin yaptığı açıklamalar üzerine otomotiv de büyük zam kapıda. Fiyatlardaki artış halkı durdurmuyor. Araçların satışlarında hala üst sevilerde yer almaktadır.

Akaryakıt zammı araç satışlarını etkilemedi

Döviz kurlarındaki artış akaryakıtlarda da etkili oldu. Ocak 2022 yenilenen ÖTV matrahları üzerine en alt seviyede model olarak tercih edilecek durum söz konusu değildir.

Sıfır araçlara zam haberi

Sıfır araçlarda %10, ikinci el araçlarda ise %25 oranında zam haberlerinin gelmesi üzerine markalar etiket değişikliğini geçen haftalarda yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı üzerine binek arabalarda motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen araçlar için yürürlükte olan ÖTV tarifesi üzerinde yeni düzenlemeler yapılmıştı.

Matrah 150 bin TL'yi aşıp, 175 bin TL'yi aşmayanlar için ÖTV oranı %60 olarak belirlendi. Fakat 175 bin lirayı açan ama 200 bin lirayı aşmayan için ise bu oran 70 olarak belirlendi.

İkinci el araçlarda yüzde 25 artış

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araçlara tahminler doğrultusunda %25 oranında zam geleceğini açıkladı. Fakat bunun yanı sırada piyasada araç bulmak artık çok zor. Tedarik sıkıntılarının yavaş yavaş kendini gösterdiği aşikar. Çip krizi üzerine Rusya'da ki savaş nedeniyle de bazı tedariklerin yerine getirilmemesi fiyatlarda artışa götürdü. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal